Медия без
политическа реклама

Отлъчиха диригента Валерий Гергиев и от Шведската кралска академия

Причината отново е мълчанието му по темата за руската инвазия в Украйна

14 Окт. 2022
ЕРА/БГНЕС
Валерий Гергиев

Известният руски диригент Валерий Гергиев, който се смята за приближен на руския президент Владимир Путин, беше изключен от Кралската академия по музика на Швеция, съобщи replyua.net, позовавайки се информация на AFP. Диригентът беше почетен чуждестранен член на тази институция от 2011 г.

„Заради тесните връзки с руското правителство, което нападна Украйна, ние заявяваме, че трябва да се дистанцираме от него. Ние смятаме това за неприемливо и Академията не желае да бъде асоциирана с този акт“, изтъкна президентът на Шведската кралска академия по музика Сузана Райден. В съобщението се казва, че решението за изключването на Гергиев е било взето на 10 октомври.

Краската музикална академия е една от десетте кралски институции в Швеция. Тя е основана през 1771 г. от крал Густав III и е по-стара от Кралската литературна академия, която присъжда Нобеловите награди по литература. Базирана е в Стокхолм.

Макар Валерий Гергиев да не се е изказвал публично в подкрепа на руската инвазия в Украйна, в миналото той е поддържал политиката на Путин спрямо съседната страна. Участвал е и в избирателната му кампания за президент, а през 2013 г. бе награден от него със званието герой на труда на Руската федерация. През следващата година диригентът подписа писмо, подкрепящо анексирането на Крим от Русия.

Руският диригент вече беше обявен за персона нон грата от няколко западни музикални институции и концертни зали - от Ла Скала в Милано, Карнеги Хол в Ню Йорк, Виенската филхармония и др. През март той бе уволнен от длъжността главен диригент на Мюнхенската филхармония. В същия месец Театърът на Шан-з-Елизе в Париж отмени негово участие, едновременно с което Ла Скала свали спектаклите на опера на Чайковски, които Гергиев трябваше да дирижира, след като той отказа да се разграничи публично от руското нашествие в Украйна. 

От началото на инвазията изявите на множество руски артисти бяха отменени от световни културни институции. Сопраното Анна Нетребко беше отстранена от Метрополитън опера в Ню Йорк. На 30 март тя изрично осъди войната срещу Украйна, което пък доведе до свалянето й от сцената в собствената й страна. 

Още по темата