facebook
twitter

Култура

Откриха изложбата "Терен Медея" в "Квадрат 500"

Експозицията интерпретира уроците на митологията
195
Снимки: БГНЕС

Големите уроци на митологията показват най-страшните проявления на човека и когато минем през тях, получаваме урок по хуманност. Горе-долу това заяви актрисата, която е и ръководител на проект "Медея" - доц. Снежина Петрова, при откриването на изложбата "Терен Медея" в Националната галерия "Квадрат 500".
Изложбата представя етапите от реализацията на проект "Медея", чиято главна цел е спектакълът на 28 юни в "Античен театър" - Пловдив, допълва БГНЕС. Тя е част от събитията в европейската столица на културата. 
"Това представлява работата на един екип от хора в рамките на две години, с които започнахме проект "Медея", който завършва с театрален спектакъл. Две години се подготвяме за този момент. Тук показваме какво представлява нашата подготовка. " В изложбата са включени видеозаписи от социодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова, заснети от Найо Тицин и Васил Гарнизов, детски рисунки и макети, изработени в художествените работилници на Цветелина Спиридонова, сценографските проекти на Зина Генч, Анна София Амадеа и Валентина Хавиера Пино Райес от Akademie der Bildenden Kunste Munchen и видеоинсталация "clipclaptheatre". Тя показва рисунките на деца от ромските квартали в София, които дотогава не са били използвали пастел.
Изложбата "Терен Медея" е оформена като навлизане в същността на основния конфликт в трагедията на Еврипид - "Медея" - разривът между майката и бащата. "Тази изложба може да даде повод за разговори в семейството, не само за старогръцките митове, не само за културата и историята, но и за това какво правим когато не сме съгласни един с друг, когато ни предстои раздяла. Може ли тя да се случи по щадящ начин за нас. Според Еврипид не може. Тя завършва трагично. Затова са големите уроци на митологията", убедена е Петрова, която в спектакъла ще се превъплъти в ролята на Медея.
В ролята на съпруга й Язон ще влезе актьорът Петър Дочев, който иска да я изостави заради по-добър живот. На сцената ще излязат още Владо Пенев, Ася Иванова, Койна Русева, Станка Калчева, Ивайло Драгиев, Георги Гоцин и част от обучените деца. 
Проектът "Медея" има и още една цел - създаване на активно гражданско движение, свързано с въвеждане на образование по театър за деца в училищна среда. 

Ключови думи:

Терен, Квадрат 500
Все още няма коментари

Още

"Квадрат 500" показва непознати рисунки на Лика Янко

08.11.2019

МИЛЕНА ДИМОВА

340
Изложбата "Синтез" хвърля мост между континентите

10.07.2019

МИЛЕНА ДИМОВА

179
За пръв път снимки влизат в колекцията на "Квадрат 500"

04.02.2019

128

Влез или се регистрирай за да коментираш

×