Quantcast

Медия без
политическа реклама

Откриха изложбата "Терен Медея" в "Квадрат 500"

Експозицията интерпретира уроците на митологията

22 Май 2019
Снимки: БГНЕС

Големите уроци на митологията показват най-страшните проявления на човека и когато минем през тях, получаваме урок по хуманност. Горе-долу това заяви актрисата, която е и ръководител на проект "Медея" - доц. Снежина Петрова, при откриването на изложбата "Терен Медея" в Националната галерия "Квадрат 500".
Изложбата представя етапите от реализацията на проект "Медея", чиято главна цел е спектакълът на 28 юни в "Античен театър" - Пловдив, допълва БГНЕС. Тя е част от събитията в европейската столица на културата. 
"Това представлява работата на един екип от хора в рамките на две години, с които започнахме проект "Медея", който завършва с театрален спектакъл. Две години се подготвяме за този момент. Тук показваме какво представлява нашата подготовка. " В изложбата са включени видеозаписи от социодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова, заснети от Найо Тицин и Васил Гарнизов, детски рисунки и макети, изработени в художествените работилници на Цветелина Спиридонова, сценографските проекти на Зина Генч, Анна София Амадеа и Валентина Хавиера Пино Райес от Akademie der Bildenden Kunste Munchen и видеоинсталация "clipclaptheatre". Тя показва рисунките на деца от ромските квартали в София, които дотогава не са били използвали пастел.
Изложбата "Терен Медея" е оформена като навлизане в същността на основния конфликт в трагедията на Еврипид - "Медея" - разривът между майката и бащата. "Тази изложба може да даде повод за разговори в семейството, не само за старогръцките митове, не само за културата и историята, но и за това какво правим когато не сме съгласни един с друг, когато ни предстои раздяла. Може ли тя да се случи по щадящ начин за нас. Според Еврипид не може. Тя завършва трагично. Затова са големите уроци на митологията", убедена е Петрова, която в спектакъла ще се превъплъти в ролята на Медея.
В ролята на съпруга й Язон ще влезе актьорът Петър Дочев, който иска да я изостави заради по-добър живот. На сцената ще излязат още Владо Пенев, Ася Иванова, Койна Русева, Станка Калчева, Ивайло Драгиев, Георги Гоцин и част от обучените деца. 
Проектът "Медея" има и още една цел - създаване на активно гражданско движение, свързано с въвеждане на образование по театър за деца в училищна среда. 

Ключови думи:

терен, Квадрат 500

Още по темата