Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още двама българи замесени във филм за "Оскар"

На церемонията на живо ще могат да присъстват само номираните + един придружител и презентиращите

18 Март 2021Обновена
Според българските продуценти Feeling Through е първият филм, в който роля изпълнява едновременно сляп и глух човек.

Освен голямата звезда Мария Бакалова, която получи номинация за поддържаща женска роля (първата за български актьор/актриса в 93-годишната история на Академичните награди), още двама българи се оказаха замесени във филм, номиниран за "Оскар"- Това е 19-минутният Feeling Through, който е сред петте претенденти за "Оскар" за най-добър късометражен игрален филм.

Още по-любопитното е, че и те също за бургазлии. Това са двама български лекари имигранти - проф. д-р Илиян Иванов и съпругата му Дана Проданова. Поименно номинирани за златната статуетка са продуцентите Дъг Роланд, който е и режисьор, и Сюзан Рузенски. Всъщност обаче в надписите на Feeling Through има цели 12 копродуценти и сред тях са и имената на двамата българи. Те са вписани в надписите като асоциирани продуценти на продукцията. Д-р Иванов е изявен детски психиатър отвъд океана, където живее от над 20 години. Изкушен и от изкуството и се изявява като художник и джаз изпълнител. В личния си профил във Фейсбук бургазлията поздрави своята землячка Мария Бакалова и написа: "Лос Анжелис се готви за българска инвазия!" "Аз се зарадвах, че най-после са го произвели професор при това писане и при тази работа, но той вика - аз пък се радвам, филмът ако излезе", разказа пред бургаски сайт майка му Зорка Иванова.

Късометражният филм разказва за връзката между бездомен тийнейджър и по-възрастен сляп и глух човек. В продуцентския екип на филма, чието заглавие на български може да се преведе като "Опипом", е и Марли Матлин - носителка на "Оскар" за най-добра актриса във филма "Деца, забравени от Бога" през 80-те. Самата тя е с нарушен слух от най-ранна възраст. 

Сюжетът на „Опипом“ проследява историята на Терик (Стивън Прескод), бездомен чернокож тийнейджър, скитащ се по улиците на Ню Йорк. Тогава среща Арти (Робърт Таранго), незрящ и глух човек, който има нужда от помощ, за да се прибере вкъщи. Срещата между непознати се превръща в близка връзка между приятели.


Мария Бакалова и двамата ѝ съграждани 

от продуцентския екип на „Опипом“ за съжаление няма да могат да се срещнат в „Долби Тиътър“ във вечерта на Оскарите, която заради коронавируса тази година ще се състои на 25 април. И пак заради пандемията, броят на присъстващите ще бъде  ограничен, съобщи в писмо до близо 10-те хиляди членове на Академията за филмови изкуства и науки нейният президент Дейвид Рубин. 

Лично на връчването на наградите „Оскар“  ще имат право да присъстват само презентаторите и номинираните, плюс един човек като придружител. Номинираните са около 250 души, придружителите - могат да бъдат малко по-малко.  Точният брой на презентаторите не е обявен, но вероятно ще бъдат над два пъти по-малко от обичайното, или около 20 души.

Няма обявен и водещ на шоуто, но знаем, че то ще бъде продуцирано от Стивън Содърбърг и Стейси Шер и продуцента на наградите „Грами“ Джеси Колинс, съобщи БГНЕС. По-рано вече бе обявено, че 93-ите награди "Оскар" ще се излъчват от две локации - от обичайната в "Долби Тиътър“ и от историческата жп гара "Юниън Стейшън" в центъра на Лос Анджелис. 

Още по темата