Медия без
политическа реклама

Оперетата уволни балетист, излязъл с маска на сцената

24 Март 2021
Балетистът е уволнен няколко месеца след участието си в мюзикъла "Цигулар на покрива" с маска.
снимка: Музикален театър
Балетистът е уволнен няколко месеца след участието си в мюзикъла "Цигулар на покрива" с маска.

Преди три месеца, когато театрите и оперите бяха оставени да функционират в разгара на предишната "вълна" от коронавирус, Станислав Стефанов - балетист в Националния музикален театър, излезе с медицинска маска на сцената. Участникът в спектакъла "Цигулар на покрива" каза, че го е направил с цел да се предпази, докато работи. 

„До генералната репетиция всички бяхме с маски. Докато не дойде моментът за спектакъл. Зад кулисите изведнъж забелязах, че много хора - всички, бяха без маски. Отговорността ми към себе си, към семейството, към обществото, ме подкани да изляза с маска на сцената”, обясни Станислав. След случилото се от балетиста са поискани писмени обяснения защо го е направил.

„Разбира се, че могат да бъдат с маски, когато това не нарушава общата визия на спектакъла. По време на един спектакъл, чието действие е свързано с началото на миналото столетие, въпросния господин е излязъл с бяла медицинска маска. За всеки един от спектаклите ние имаме грижата да направим такива маски, че те да не се различават по художествена визия от костюмите, които са в спектакъла”, посочи тогава директорът на Оперетата Марияна Арсенова.

Три месеца по-късно се оказва, че договорът на Станислав Стефанов е прекратен, съобщи Нова тв. Като причина се посочва спирането на работа на колектива за повече от 15 дни или така нареченият „престой”.

„Няма мотиви защо конкретно аз. Независимо, че съм от артистите, които са най-ангажирани в спектаклите на театъра”, каза Стефанов пред Нова тв.

Защо това се е случило недоумява и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той напомня, че с постановление на Министерския съвет заплатите на сценичните артисти на държавна работа са подсигурени - към момента, поне до октомври 2021 г. Целта е да се съхрани секторът и да се запази числеността на колективите. Освен това, отбелязва Христо Мутафчиев, Станислав е и синдикален председател. „Точно в този момент, в който затваряш, ти да решиш да оптимизираш състава и да освобождаваш хора, които работят, това аз го намирам леко цинично като оправдание. Мисля, че там нещата ескалират на база някакви личностни взаимоотношения”,  коментира Мутафчиев.

От Музикалния театър отказват да коментират с мотив, че казусът бил от трудово-правен характер. След запитване на NOVA от Министерство на културата обясниха, че сигналът е предаден за проверка на Инспектората на министерството. Резултатите от нея се очакват в рамките на месец.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата