Медия без
политическа реклама

Огнедишащи дракони и слон в реални размери на „Панаир на куклите“

20-годишнината на фестивала ще събере артисти от 11 държави в София

03 Септ. 2022
Индийският слон на каталунците от Centre de Titelles de Lleida ще се разходи из София.
Индийският слон на каталунците от Centre de Titelles de Lleida ще се разходи из София.

Тринайсет български и 15 чуждестранни трупи се очакват за участие в 12-ото издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“, което ще се състои в София от 9 до 18 септември. С това издание ще бъде чествана 20-годишнината от създаването на форума, който ще събере  над 200 творци от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия и България, съобщават организаторите от Столичен куклен театър и Столична община.

„Панаир на куклите“ е неделима част от културния календар на нашата столица – от артистичния й облик и от всичко онова, което я формира. Градът ни се превърна в привлекателно място за срещи на творци от световния куклен театър, на бляскави артисти, играещи под открито небе, и на млади таланти със смели и провокативни изяви“, коментира Кирякос Аргиропулос – артистичен директор и създател на фестивала, цитиран от БТА.

Програмата на събитието обхваща всички възрастови групи. За пръв път публиката ще може да гледа и микро театър – представления за един до четирима зрители.

В салона на Столичен куклен театър на ул. „Гурко“ 14 ще бъде официалното откриване с премиерния спектакъл на СКТ „Приключенията на доктор Дулитъл“ по Хю Лофтинг. Режисьор е Катя Петрова, сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, а музиката е на Христо Йоцов. Представлението ще се играе и на 10 септември.

И тази година в програмата на „Панаир на куклите“ са включени спектакли на световноизвестни трупи. Артистите от Zero en Conducta (Испания) гостуват с представлението „Механика на душата“ на 12 септември. Канадската трупа La Fille Du Laitier ще представи своя прочит на Шекспировата трагедия „Макбет“ със спектакъла „Макбет мюе“ на 15 септември. На 16 септември е втората премиера на СКТ в рамките на фестивала – „Палечка“  по Ханс Кристиан Андерсен. Драматизацията, режисурата и сценографията са на Магдалена Митева, музиката е на Никола Стоянов.

Любопитни са и участниците, които ще представят изкуството си на открито. Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d'Asphaldt – „Отфрид“), музиканти марионетки (Antamapantahou – „Струните на музиката“), индийски слон в реални размери (Centre de Titelles de Lleida – „Хати“), актьори с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family – „Сини братя“).

Представленията ще се играят на сцените на СКТ, НАТФИЗ, общинския културен институт „Красно село“, Топлоцентрала, I am studio, арт център „Сити марк“, театър „Ателие 313“. Уличните спектакли ще са в Борисовата градина, парковете „Заимов“ и „Света троица“, Градската градина, парка пред НДК, Южния парк, археологическия комплекс „Западната порта на Сердика“, градинката на „Кристал“.

След миналогодишния успех на онлайн модула, и тази есен платформата fest.sofiapuppet.bg ще е активна. Представленията ще са достъпни в рамките на 48 часа и ще са безплатни за територията на България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата