Медия без
политическа реклама

Носител на "Оскар" и две "Златни палми" гостува на София филм фест

Биле Аугуст ще представи лично новия си филм "Целувката"

16 Февр. 2023
Кадър от "Целувката"
София Филм Фест
Кадър от "Целувката"

Световноизвестният режисьор Биле Аугуст, носител на "Оскар" и две награди "Златна палма", ще бъде специален гост на 27-ия "София Филм Фест". Той ще представи филма си "Целувката", екранизация на романа на Стефан Цвайг "Нетърпеливо сърце", съобщават от фестивала.

Това не е първото му идване у нас - Аугуст отново пристигна на СФФ през март 2019 г., когато получи Наградата на София на Столичната община и наградата ФИПРЕССИ Платиниум 90. В своята филмография датският режисьор има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето му творби присъства стойностно литературно произведение. "Романът е проницателно изучаване на морала и етиката", казва Биле Аугуст за книгата на Стефан Цвайг, вдъхновила "Целувката".

Действието във филма се развива в Дания през 1913 г. и проследява драматичните отношения между кавалерийския офицер Антон, благороден и съвестен млад мъж, и Едит – красива дъщеря на благородник, която след ужасен инцидент се е озовала в инвалидна количка. Офицерът изпитва силни чувства към Едит, но не е сигурен дали те са родени от състрадание или е началото на истинска любов. В опита си да постъпи правилно, Антон се оплита в обещания и лъжи към околните и най-вече към младата жена.

Биле Аугуст е роден на 9 ноември 1948 година в Бреде, Дания. Учи фотография в Стокхолм, впоследствие завършва Датското филмово училище. Най-успешният му филм е "Пеле завоевателят" (1987), който му носи "Златна палма" и "Оскар" за чуждоезичен филм. Втората си "палма" в Кан Аугуст печели с "Най-добрите намерения" (1992), създаден по сценарий на Ингмар Бергман. Този "дубъл" са постигали само още седем режисьори в историята на фестивала, сред които Копола, Кустурица и братя Дарден. Последният е шведът Рубен Йостлунд (с "Квадратът" и "Триъгълник на тъгата") - той и датчанинът са единствените, които са печелили с два поредни свои филма.

Биле Аугуст е снимал още "Къщата на духовете" (1993), "Ерусалим" (1996), "Клетниците" (1998), "Нощен влак за Лисабон" (2013). Визитата на именития режисьор се осъществява в партньорство с Посолството на Кралство Дания.

27-ото издание на "София Филм Фест" ще се проведе от 16 до 31 март със съпътстващи прожекции преди и след тези дати, а сред гостите ще бъдат още дъщерята на Чарли Чаплин - Джералдин Чаплин, и още един лауреат на "Оскар" и "Златна палма" - Фолкер Шльондорф. Именитият германски режисьор ще засади и първото дръвче в гората на СФФ, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и екипа на фестивала. 

Лауреатът на "Златен лъв" от Венеция и номинация "Оскар" за филма си "Преди дъжда" Милчо Манчевски пък ще оглави журито на фестивала.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата