Медия без
политическа реклама

Носител на два Оскара плаща $ 7,5 млн. на изнасилена

69-годишният сценарист и режисьор Пол Хагис бе осъден за посегателство отпреди десетилетие

11 Ноем. 2022
Хагис на кинофестивала в Торонто през 2013-а - годината, от която датира случаят, станал обект на съдебно дело.
ЕРА/БГНЕС
Хагис на кинофестивала в Торонто през 2013-а - годината, от която датира случаят, станал обект на съдебно дело.

Канадско-американският сценарист и режисьор Пол Хагис беше осъден да плати обезщетение от 7,5 милиона долара на жена, която го обвинява в изнасилване, съобщи Guardian. 69-годишният кинематографист, който е носител на 2 награди „Оскар“ – за сценарий и за най-добър филм за полицейския екшън „Сблъсъци“ (2004), и е номиниран за академичната статуетка за сценариите на „Момиче за милиони“ и „Писма от Иво Джима“ на Клинт Истууд, ще бъде задължен да плати и допълнителни наказателни такси по делото, чийто размер ще бъде обявен по-късно.

Съдебният иск е подаден от 36-годишната публицистка Хейли Брийст, която твърди, че през 2013 г. е била подложена на насилие от Хагис, който я принудил да прави орален секс с него. Делото e един от няколкото случая от ерата #MeToo, които изправиха холивудски знаменитости пред съда тази есен.

Защитникът на Хагис подчертава, че неговият клиент отрича обвиненията. Адвокат Микеле ЛаФорджа определи думите на Брийст като „срамна и непотвърдена с нищо теория на конспирацията“.

Брийст разказва, че се запознала с режисьора в началото на 2010 г., когато тя работела по различни филмови премиери. След парти, ознаменувало една от тези прожекции през 2013 г., той й предложил да я откара до вкъщи, като междувременно я поканил в апартамента си в Ню Йорк на питие. Там я притиснал с нежеланите си аванси и в крайна сметка я принудил да прави френска любов с него, след което я и  изнасилил въпреки молбите й да спре.

Хагис пък твърди, че младата публицистка флиртувала с него и сама инициирала целувките и по-нататъшните нежности помежду им при пълно взаимно съгласие. Той не можел да си спомни дали двамата са стигнали до полов акт.

Съдебните заседатели заеха страната на Брийст, която изтъкна, че е страдала от психологическите и професионални последици от срещата си с режисьора. Тя завежда делото през 2017 г. „Мислех, че ще ме закара до вкъщи. Съгласих се да пийнем. Това, което се случи, не трябваше да се случва. И нямаше нищо общо с мен“, казва тя пред съда. И уточнява, че е решила да предприеме съдебни действия срещу Хагис, след като го чула публично да порицава действията на Харви Уайнстийн и това му лицемерие я вбесило. „Този мъж ме изнасили, а се представя пред света като защитник на жените“, коментира Хейли Брийст.

Четири други жени също свидетелстваха в процеса, че са преживели сексуален тормоз и в един случай – изнасилване от страна на Пол Хагис в отделни срещи от 1996 г. насам. Нито една от четирите обаче не е предприела съдебни действия. „Поведението на този човек ми показва, че той никога няма да спре“, казва свидетелка, която твърди, че Хагис многократно се е опитвал да я целуне против волята й и я е последвал в такси до апартамента й в Торонто през 2015 г.

Хагис отрече всички обвинения. „Страхувам се. Не мога да си обясня защо жените лъжат за подобни неща“, коментира той.

Съдебните заседатели е трябвало да изслушат и обширни свидетелства за Църквата на сциентологията, на която Хагис е бил привърженик в продължение на десетилетия, преди публично да се отрече от нея и да я заклейми през 2009 г. Защитата му твърди, че църквата е имала за цел да го дискредитира и може да има нещо общо със съдебния процес, като е инсценирала случката с Хейли Брийст. Адвокатите на режисьора обаче признаха, че Брийст не е свързана със сциентолозите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата