Медия без
политическа реклама

Нощта на театрите настъпва за десети път

Влади Михайлов от сериала „Братя“ е сред новите посланици на инициативата в нейното юбилейно издание през ноември

25 Авг. 2022

Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята десета година в България на 19 ноември, като събере в едно вълнуващо събитие стотици прояви в десетки български градове. По случай юбилея организаторите от фондация „Арт проджектс“ са се обединили около мотото „През девет нощи в десетата“ . „Да пътува човек в нощта е страшно. Луната създава безброй пътеки. И повечето не водят никъде. Но в останалите нощта е скрила всичките си тайни, цялата си мъдрост. Да минем през девет Нощи ни научи на много неща. Най-вече, че по време на Нощта си е страшно…интересно и неповторимо“, поетизират те.  

Някои от най-изявените български творци застават зад каузата на Нощта. За първи път като посланици на инициативата се включват актьорът и певец Влади Михайлов, който стана любимец на зрителите с ролята на Денис Топал от тв сериала „Братя“, драматургът Александър Секулов, режисьорът Антон Угринов и актрисата Виттория Николова. Останалите лица на театралната Нощ са Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, прима-балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те ще участват в емблематичния проект „Нощни персонажи“, който ще поднесе нова серия от вълнуващи фотографии. Изложбата на майсторите на обектива Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски ще е в градинката пред Народния театър през ноември.

Над 480 000 са зрителите, които са се наслаждавали на театралното изкуство по време на досегашните 9 издания на инициативата у нас. Това превръща Нощта на театрите в един от най-мащабните арт проекти в България.

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси – режисьор, актриса и преподавател по драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция. Нощта, която по традиция се организира в третата събота на ноември, се утвърждава като специално събитие, посветено на европейския театър.   

Европейска нощ на театрите е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа, с цел популяризиране на театралното изкуство. Нощта е иновативна интерпретация на театралното пространство с подчертан образователен елемент, насочен към развитие на публиките и пълноценното им участие в културните събития. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всичките й форми, като обединява хора с отношение към това изкуство, способства за обмен на идеи и  привлича зрители от всички възрасти.

Още по темата