Медия без
политическа реклама

Ноле и гладът за успехи

"Не всички шампиони по тенис са излезли от кънтри клуба на богатите"

"Новак Джокович. Живот като на война“, Даниел Мюкш

превод Магдалена Георгиева, издателство "Прозорец"

В последно време биографиите са едни от най-популярните четива и оглавиха редица класации за най-четена и предпочитана литература. Матю Пери, "резервният принц" Хари, Бритни Спиърс, Тесла и Наполеон, звезди от екрана, сцената, спорта, науката или исторически личности от по-далечното минало привлякоха вниманието ни. Биографии и автобиографии на български театрални и киноартисти, написани лично или с помощта на писател в сянка – вече има цяла поредица за колекциониране и препрочитане. Несъмнено Георги Тошев се превърна в царя на животоописанията, хроникьор на личните и професионални успехи на цяла плеяда обичани звезди.

Някои от тези биографии имат предимно документална стойност, други акцентират върху философията, приятелските връзки или обществените каузи. Сред всички тези любопитни и интересни книги, кои с по-висока, кои – с не толкова висока художествена стойност, се нарежда и биографичната история на Новак Джокович.

Още от заглавието, през предговора и чак до последната страница книгата е написана в полемичен тон. В началото това звучи дори малко дразнещо. Името на Новак Джокович е добре известно, той е сред най-силните в този спорт и няма нужда да бъде изтъкван и въздиган чрез омаловажаване на съперниците му. Още на първите страници се казва, че докато Ноле се е криел в бомбоубежище при въздушните нападения над Белград, Надал е спял на светната лампа, понеже се е страхувал от тъмното. Това постига обратен ефект и Джокович спечелва съчувствие, но не и симпатия.

С напредването на историята обаче става ясно, че наистина трудности от всякакъв характер са съпътствали и личния живот, и спортната кариера на Джокера. Нищо не му е дадено даром и всяка победа е извоювана с цената на много труд и жертви. Но едно от най-ценните му качества е силната воля. "А духът на Джокович не мести планини. Той мести планински вериги."

Друга специфична черта на характера му е необикновената възприемчивост. Още от първата си тренировка когато е шестгодишен, до ден днешен, сърбинът умее да се вслушва, да възприема напътствията и да ги въвежда в употреба на мига. Това коментират мнозина от най-приближените му в "клана Джокович" – треньори, ментори, лекари и диетолози. "На това ниво нямаш време да усвояваш нещата години наред, без да се напрягаш. Иначе просто ще те задминат. Веднага трябва да ги приложиш на практика."

Безкраен стремеж към съвършенство, дисциплина, с която подчинява целия си живот на целта. Талант и целеустременост. Към тези прекрасни качества непременно трябва да се добави и чувството за хумор и артистичността, иначе не бихме получили точен образ на Джокович. Клиповете с имитациите му на знаменити колеги в съблекалните и на корта имат милиони гледания. Но макар че става №1 още съвсем млад, и макар че е достигнал спортно дълголетие, без да излезе от световния елит дори на преклонната за тенисист възраст от 37 (току-що навършени) години; макар че отдавна е мултимилионер и въпреки това не е променил скромния си начин на живот; макар че е семеен тип и се държи уважително и лоялно с фамилията си… Новак Джокович не може да се нарече любимец на публиката.

Причините за това са много. В този аристократичен спорт той винаги си остава аутсайдерът и инатливият балканец, който упорито пренарежда общоприетия ред и сякаш черпи сили от всяко отхвърляне и съпротива. Артистизмът му се проявява и в безброй стратегически прекъсвания на мачове по "медицински" причини, в които спортният свят има основания да се съмнява. Много често изказванията му са нетактични или неуместни, а реакциите му – твърде бурни. А последната капка е поведението му по време на пандемията и скандалът на Australian Open, когато след много перипетии все пак не го допускат да се включи в турнира.

Даниел Мюкш не крие пристрастието си към Ноле, но портретът, който му прави, е пълноценен, с добрите и лошите страни, с триумфите и пораженията. В крайна сметка, биографията на един от най-великите спортисти на всички времена е увлекателно и информативно четиво дори за мен; а със сигурност сто пъти повече ще се хареса на хората, които се интересуват не само от книги, а и от тенис.

Последвайте ни и в google news бутон