Quantcast
"Нито звук 2" сложи край на чумата в киното | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Нито звук 2" сложи край на чумата в киното

859
 снимка: Форум филм
Не е ли иронично, че първият филм, към който се втурна ваксинираната публика в САЩ, разказва за апокалипсис?

Киното отново носи приходи, сравними с тези преди пандемията. Но през последните 15 месеца никак не беше сигурно, че това ще се случи. "Нито звук 2" спечели 58.5 милиона долара само от американския пазар през премиерния си (празничен и затова четиридневен) уикенд - число, несравнимо с приходите на никой друг филм от март 2020 г. насам. Причините са в добрите темпове на ваксинация в САЩ и облекчаването на всякакъв вид пандемични ограничения, свързани с това. Над 60% от населението на Съединените щати вече е ваксинирано с поне една доза. Миналата седмица най-големите вериги киносалони - AMC, Regal и Cinemark, заявиха, че вече не изискват носене на маски от ваксинираните си гости. 

"Щастливи сме", заяви след успеха Крис Аръсън, директор на дистрибуцията в "Парамаунт". "Това е референдум за бъдещето на кината, и имаме повод да празнуваме."

Особеното в случая с "Нито звук 2" е, че това е буквално най-потърпевшият от пандемията филм. Неговата официална премиера - с червен килим, гости и всичко, се състоя при нормални обстоятелства на 8 март 2020 г., а дни по-късно той трябваше да излезе по кината. Но това не се случи... още 15 месеца. Оригиналът "Нито звук" - отлично приетият от критиката и публиката нискобюджетен хорър от 2018-а, също спечели 50 милиона долара в премиерния си уикенд. Филмът се представя умерено добре и в чужбина - 22 милиона долара боксофис от света. 15 от тях са спечелени в китайските кина, където обаче продължават да доминират местните продукции. "Нито звук 2" се прожектира и у нас от петък, но интересът към него е скромен.

Другото дългоочаквано предложение от седмицата - "Круела" на "Дисни", тръгна с хибридна премиера. От една страна, филмът се прожектира в почти 4000 салона само в САЩ, от друга - семействата могат да го гледат у дома чрез стрийминг услугата Disney+. Все пак той инкасира 26.5 милиона само от киносалоните. 

Макар че поводи за оптимизъм има, кинобизнесът все още не е изплувал напълно. Не навсякъде по света противоепидемичните мерки падат така бързо, редица киносалони са заплашени от фалити след годината бездействие, а "дистрибуторските прозорци" - периодът, в който един филм има право на показ само на голям екран, вече никога няма да бъде това, което беше преди пандемията. Все още не е ясно какви ще бъдат крайните резултати от демократизацията на пазара благодарение на все по-мощното навлизане на стрийминг услугите и удобното за средната класа гледане у дома.

 

Още

До края на август в България ще има по 1000 нови случая ковид на ден

03.08.2021

Обновена

5368
СЗО предупреди за появата на по-опасни щамове на коронавирус

02.08.2021

4088
Вариантът Делта вече доминира в България

30.07.2021

Обновена

832