Медия без
политическа реклама

"Барби" чупи рекорди с розов чук

А атомният "Опенхаймер" също се представя достойно в четвъртия най-доходен киноуикенд в историята

23 Юли 2023
Съперници. Съмишленици. Радост за киноманите по целия свят.
Съперници. Съмишленици. Радост за киноманите по целия свят.

Интернет феноменът "Барбенхаймер" се прехвърли като огромна вълна в кината по света, където двата филма пожънаха огромен зрителски интерес през премиерния си уикенд. Разбира се, лъвският пай от приходите - както прогнозираха и специалистите - и от рекордите се пада на "Барби": розов, лек, хаплив, кратък и достъпен за широка аудитория. "Опенхаймер" - мрачен, драматичен, тричасов и недостъпен за тийнейджърите под 17 години в САЩ (у нас до 14) обаче препълни залите и регистрира по-висок от очакваното бокс офис. Пред пълни зали вървяха прожекциите на двата филма и у нас, макар че НФЦ няма да сподели данни преди понеделник.

Но вече е ясно, че "Барби" е най-гледаният филм на 2023 години в премиерния си уикенд - със 155 милиона приходи само в Америка, съобщава Variety. А с 337 млн. по света той е на път да се превърне в най-успешно стартиралият филм изобщо, който не е със супергерои и не е продължение или римейк на вече познат хит (макар да не съм сигурна дали куклата Барби не е своеобразна супергероиня). Бюджетът на филма, който успя за кратко да предизвика световен дефицит на розова боя, е 145 милиона долара - не е малко, но той си ги възвърна за по-малко от два дни. 

"Опенхаймер" е спечелил 80.5 милиона долара от билети само в САЩ, което също е много повече от очакваните около 50 милиона. Световното му постижение е 174 милиона за уикенда, от които 35 милиона са само от IMAX прожекции. "Разпродават се прожекции в 4 сутринта. Хора пътуват до други държави", казва изпълнителният директор на IMAX Рич Гелфонд за филма на Кристофър Нолан, заснет на 70-милиметрова IMAX лента. "Това е феномен отвъд всяко сравнение". ”

Десетки хиляди гледаха и двата филма в един ден или в два поредни. "Това е несъмнено велик уикенд за ходенето на кино", каза Дейвид Грос, филмов консултант на Franchise Entertainment Research. "Барби" и "Опенхаймер" си помагат в бокс офиса, без да отнемат публика от другия."

Заедно "Барбенхаймер", куклата и бомбата, са изработили най-големия бокс офис уикенд от началото на пандемията насам (вече минаха три години и половина оттогава). И четвъртият най-голям изобщо в историята, като другите три са били все продължения на огромни и обичани франчайзи - "Отмъстителите: Краят", "Отмъстителите: Война без край" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда."

Сред рекордите на "Барби" е и този за най-успешен филм, режисиран от жена. Грета Гъруиг изпреварва постижението на Анна Боден и Райън Флек, който спечелиха 153 милиона с "Капитан Марвел" през 2019 г. Но всъщност ако броим режисираните само от жена филми, тогава довчерашното постижение е било за Пати Дженкинс и "Жената чудо" (107 милиона за премиерата й през 2017-а).

И двата филма имат не само одобрението на публиката, но и на критиката, с над 90% положителни отзиви в агрегатора Rotten Tomatoes за всеки от тях.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата