Медия без
политическа реклама

Невена Калудова става Анна Политковска на сцената на „Топлоцентрала“

Убитата от режима на Путин журналистка възкръсва в пиеса на Стефано Масини

23 Февр. 2024
Актрисата Невена Калудова ще се превъплъти в разследващата журналистка Анна Политковска.
Личен архив
Актрисата Невена Калудова ще се превъплъти в разследващата журналистка Анна Политковска.

Актрисата от театър „София“ Невена Калудова влиза в ролята на руската журналистка Анна Политковска, ликвидирана заради разследващите й репортажи във връзка с политиката на Кремъл в Чечня и критичната й позиция към управлението на Владимир Путин. 

Вчера в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ са започнали репетиции за сценичната реализация на пиесата „Анна непоправимата“ на италианския писател и драматург Стефано Масини, посветена на живота и делото на Политковска, съобщават продуцентът Кремена Димитрова и членовете на екипа в профилите си във Фейсбук. Премиерата е предвидена за 19 април в „Топлоцентрала“, които са копродуценти на проекта, спечелил грант от Столична община

Режисьор на спектакъла е Надя Панчева. На Невена Калудова ще партнира актьорът Владимир Солаков. Сценографията и костюмите са проектирани от Ясмин Манделли, композитор е Христо Намлиев.

В основата на текста са документални факти за Втората чеченска война (1999-2000), използвани са фрагменти от репортерските бележници на Анна Политковска, описващи събитията, както и личните преживявания на журналистката по време на този драматичен исторически момент.

„Особено съм щастлива да се изправя пред тази отговорност като продуцент“, коментира театроведът Кремена Димитрова, инициатор на проекта. Специално за „Сега“ тя сподели: „Пиесата ми беше препоръчана от приятелка, която живее в Брюксел и е гледала постановката там. Потърсих текста, свързах се с автора – италианец, и като прочетох текста, се потресох! Толкова силно ми подейства! Бях абсолютно убедена, че това трябва да се постави в България“.

Кремена Димитрова пише на агентите и те й предоставят пиесата на италиански и френски. „Преведохме я и се обърнах към Надя Панчева като режисьор, защото тя беше много мотивирана да направи текста.

Знае какво и как може да каже чрез него“, подчертава тя.

„В главата ми винаги е била Невена Калудова за Анна. Излъчването й е много силно. Изглежда студена, силна, смела, дръзка и е много интелигентна. Отговоря и по възраст. Нейният потенциал не е разкрит от режисьорите, досега никой не й е дал такава голяма роля“, коментира продуцентът Кремена Димитрова.

Това е и така, и не е точно така: в творческата си биография Невена Калудова има и друга особено значима в своята сфера героиня – също силна и иновативна реална личност: стилистката Коко Шанел от „Пролетно тайнство“ на Крис Грийнхалч в постановка на Георги Кадурин в Театър 199. На сцената на театър „София“ можем да я гледаме в цяла галерия от характерни, ексцентрични образи: в „Пер Гюнт“, „Г-жа Министершата“, „Ревизор“, „Няма да платим, няма да платим“, от предишни сезони се помнят изявите й в „Сватбата на дребния буржоа“, „Грозният“, „Развратникът“ и много други. Има няколко номинации за награди „Аскеер“, както и за „Икар“. Възпитаничка е на проф. Надежда Сейкова в НАТФИЗ.

Стефано Масини е роден на 22 септември 1975 г. във Флоренция. Познат е най-вече със своята театрална творба „Трилогията на Леман“, представена за пръв път през 2009 г. и спечелила 5 награди „Тони“ през 2022, както и с романа „Нещо за Леман“, публикуван през 2016-а. Масини е първият италиански артист, удостоен с американския театрален приз „Тони“.

Масини има диплома по антична литература от Университета на Флоренция. На 24 години започва да сътрудничи в театъра и през 2001 г. става асистент на доброволни начала на големия режисьор Лука Ронкони в легендарния „Пиколо театро“ в Милано, който го поощрява да се посвети на писането на пиеси. От 2005 г. Масини активно се занимава с драматургия, печелейки редица театрални награди. Черпейки поводи от събитията след икономическата криза от 2008 г., той създава „Трилогията на Леман“, преведена на 15 езика и поставяна по целия свят от Бродуей до лондонския Уест Енд. През сезон 2018-2019 я режисира дори носителят на „Оскар“ Сам Мендес за Националния театър в Лондон.

Пиесата за Анна Политковска с оригинално заглавие „Жена, неподлежаща на превъзпитание“ е написана през 2007-а, само година след убийството на журналистката. Играна е в много европейски държави, както и в Канада, Аржентина, Перу, Мексико.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата