Медия без
политическа реклама

Награди „Златно перо“ за 24-ма творци от различни изкуства

Отличията за 27-ма поредна година се връчват в навечерието на празника 24 май

22 Май 2022
БТА
Актрисата Силвия Лулчева е сред тазгодишните лауреати на наградата "Златно перо".

Под звуците на химна Върви, народе възродени“ в изпълнение на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов за 27-ма поредна година в навечерието на Празника на книжовността бяха връчени наградите „Златно перо“, отбелязващи заслугите на 24-ма творци от различни видове изкуства.

Първото „Златно перо“ на церемония в Ларгото в центъра на столицата снощи бе връчено на известния композитор, диригент и джаз пианист Любомир Денев. „Ние, хората на творчеството, не мислим за награди, когато пишем нещо. Но признанието ни вдъхва увереност, че това, с което се занимаваме, е значимо, че обществото има нужда от нас и нашето творчество“, сподели той.

Актрисата Силвия Лулчева получи приза от Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус фирмус“ и учредител на отличието. „Ние, актьорите, всеки ден пишем невидими истории до своите зрители и те не са непременно златни, но трябва обезателно да са честни, вълнуващи, актуални и живи. Това "Златно перо“ ме кара да се чувствам много специална и се радвам, че съм направила този избор в моя живот – да се уча и да бъда достоен ученик на светли, духовни личности“, каза Лулчева.

Изящно изработената брошка от 24-каратово злато бе връчена също на Николай Георгиев – театрален режисьор и основател на студентския театър „Алма алтер“, сопраното Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър, оперния певец Венцеслав Атанасов, актьора Иван Джамбазов. Сред наградените тази година са също Софийският духов оркестър, предаването „Джинс“ на БНТ, Даниела Черпокова – преподавател по виолончело в Националното музикално училище, джаз певицата Белослава, хореографите Боряна Сечанова – художествен ръководител на балет „Арабеск“ и Силвия Томова – водач на балета на Държавната опера в Стара Загора, диригентът на оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов, виолончелистът Атанас Кръстев, скулпторът Крум Дамянов, доайенът на българските карикатуристи Милко Диков, изкуствоведът д-р Любен Домозетски.

От името на отличената актриса ветеран Гинка Станчева, която през юни ще навърши 90, наградата получи нейната дъщеря Ермелина Пейчева. Приза на композитора Кирил Дончев пък пое синът му Антони Дончев. Поради професионални ангажименти на церемонията не успяха да присъстват още кинорежисьорът Виктор Божинов, както и актьорът Александър Сано.

Народната певица Валя Балканска, която също е удостоена със „Златно перо“ тази година, се обърна към публиката с думите: „Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината“.

Аудио поздрав от САЩ изпрати и Пенка Кунева, композитор на филмова музика и лауреат на „Златно перо“, която изтъкн, че тази награда има изключително значение за нея, защото идва от родината й, където е получила музикалното си образование и се е формирала като творец.

Носителят на 24-ото „Златно перо“ за 2022 г., което се определя от слушателската аудитория на радио „Класик ФМ“, е пианистката Мартина Табакова. 

 

 

Още по темата