facebook
twitter

Култура

Над 70 документални филма на Master of Art

Откриването е с доза рок носталгия, българската критика за пръв път ще връчи своя награда
196

От 4 до 25 април

 

За четвърта поредна година НДК ще приюти Master of Art. Събитието, организирано от Найо Тицин, има амбициите да е най-големият фестивал за документално кино в Югоизточна Европа. Тази година филмите ще се прожектират в 9 салона не само в София, но и Пловдив и Варна. В продължение на три седмици през април ще бъдат представени над 70 документални ленти, посветени на изкуството, като рекламната фраза на тазгодишното издание е "Изкуството отива на кино". 

Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми за творци като Франко Дзефирели, Ингмар Бергман, Харуки Мураками, Питър Грийнауей, Орсън Уелс, Ренцо Пиано, Кевин Рош, Банкси, Огюст Роден, Рафаело и много други.

Откриването е на 4 април в кино "Люмиер" с български документален филм - "Рокендрол" на Борислав Колев ("Стоичков", "Окото на минотавъра"). Той е изграден върху спомените на членовете на легендарни рок групи от 80-те, сред които "Ревю", "Ера", "Ахат". "Филмът е носталгичен, но има и много смешни неща, има настроение, има енергия. Не сме се опитвали да направим видеоенциклопедия, а филм с групи, които покриват стиловия спектър - хард рок, има хевиметъл, по-брутален хевиметъл, има нюуейв, пънк рок, има и хардкор. Основното, на което се набляга в този филм, са текстовете на групите, защото това беше нещото, което сериозно ги отличаваше от това, което официално течеше по радиото и телевизията в България по онова време", споделя режисьорът. 
"Рокендрол" ще се прожектира от 18 ч., а от 20 в същата зала зрителите могат да видят "Климт и Шиле: Ерос и Психея" на режисьора Микеле Мали. 

Проф. Божидар Манов, член на журито на Master Of Art, обяви на пресконференцията, че тази година за пръв път българските критици ще връчат свой приз в рамките на фестивала. Гилдия Критика към Съюза на българските филмови дейци ще избере своя фаворит от програмата.

Билетите за прожекциите са по 6 и 8 лв., а за най-страстните киномани има абонаментни карти Masterpass на цени 40 (редовна) и 32 лв. (за ученици и пенсионери). Пропускът дава право на достъп до всички прожекции в салоните "Люимер", "Одеон" и Дом на киното. 

Все още няма коментари

Още

"Азбуката на Грийнауей" с голямата награда на Master of Art

16.04.2019

198
Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

939 6
Тенорът Пласидо Доминго бе обвинен в сексуални посегателства

13.08.2019

2608 29

Влез или се регистрирай за да коментираш

×