Медия без
политическа реклама

Master of Art ще обиколи шест града с 68 филма

20 Авг. 2021
Българският "Родени от огъня" ще се прожектира на откриването.
снимка: Master of Art
Българският "Родени от огъня" ще се прожектира на откриването.

Въпреки новите противоепидемични ограничения (30% заетост на местата за културни събития) в предстоящата седмица започва шестото и най-амбициозно дотук издание на Master of Art. Фестивалът показва документално кино, фокусирано върху изкуствата и хората на изкуството. За пръв път то ще обхване цели шест града, като стартът е в София, Пловдив, Бяла и Копривщица на 25 август, ден по-късно в Стара Загора, а от 14 до 22 септември и във Варна. В столицата и под тепетата фестът ще продължи до 12 септември. В Бяла и Копривщица ще е пет дни, а в Стара Загора, където също гостува за пръв път, това ще трае седмица.

В програмата са включени 50 пълнометражни и 18 късометражни филма за изкуство - архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно изкуство и дори кулинария, както и любопитната селекция „Изкуство и власт“. 

Официалното откриване ще бъде в кино „Люмиер“ на 25 август с два български филма - "Необикновеният живот на един сладкар" на Мария-Виктория Кузманова, и "Родени от огъня" на Саша Хаджиева. Едно от очакваните заглавия на фестивала е шведският "Най-красивото момче на света", който идва само няколко месеца след премиерата си в Сънданс, САЩ. Лентата представя необикновената съдба на Бьорн Андерсен, избран през 1970 г. да играе в шедьовъра на Лукино Висконти "Смърт във Венеция" (той също ще може да бъде видян на голям екран по време на фестивала в София).

През 1974 г. Вернер Херцог изминава пеша пътя от Мюнхен до Париж, като акт на вяра за предотвратяване смъртта на неговата наставничка Лоте Айснер. През 2020 г. млад испански режисьор върви по стъпките му и създава документалния филм "Скъпи Вернер Херцог". "Марина Абрамович и нейните деца: Завръщане у дома" ни кани да влезем в света на сръбската и световна пърформанс артистка, започнала пътя си от Белград. Ако си спомняте градската легенда, че през 1968-а "Бийтълс" за малко да гостуват на IX-ия международен фестивал на младежта и студентите в София, "Бийтълс" в Индия" я опровергава. Режисьорът Пол Салцман проследява къде е била ливърпулската четворка по това време, а във филма участват Дейвид Линч и Морган Фрийман. 

11 родни заглавия ще си оспорват приза за най-добър български документален филм за изкуство. Сред тях е "Одисей" - за създаването едно от най-мащабните театрални събития в програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“, и "Тенор", който отдава почит на починалия през 2020 г. от ковид оперен ас Камен Чанев. Пианистката Венета Нейнски ще завърши с изпълнения на живо на композиции от Димитър Ненов своя филм "Димитър Ненов и измеренията на изяществото". Паралелно с прожекциите в кината в София Master of Art ще представи и част от своята програма на открито - на сцената на Sofia Summer Fest в Южния парк, в кино-двора на Културен център G8 и в на ул. "Шипка" 23. 

В Копривщица пък е предвидена и програма извън филмовия екран. За пръв път в града ще свири на живо симфоничен оркестър, а на 25 август на откритата сцена до Старото училище е представлението "Поетите". Ден по-късно Люси Дяковска ще представи своята "Вечер на мюзикъла", на 27-и е оперният концерт на Александрина Пендачанска, а на 28-и - "Да послушаме кино" на Хилда Казасян. Финалът е с концерт на "Акага" по случай 30-годишния юбилей на групата. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата