Медия без
политическа реклама

Чърчил кинаджия, заветът на Борис Христов и още 28 Masters of Art

Зимният фестивал с документално кино за изкуство ще върви изцяло онлайн до 28 февруари

11 Февр. 2022
снимка: MOFA
"Чърчил и филмовият магнат"

Фестивалът за документално кино, посветено на личностите и произведенията от всички сфери на изкуството - Master of Art, се завръща със зимно издание. Филмите в него ще могат да се гледат само онлайн на платформата Neterra TV+ до 28 февруари.

Тази година предстои седмото физическо издание на Master of Art, а междувременно организаторите ще подгреят ценителите с 30 заглавия - 10 нови пълнометражни филма, 10 фаворити на публиката и журито от предишните шест издания на фестивала, и 10 късометражни продукции (обединени в две програми по пет).

А ето и най-интересните от 10-те премиерни филма: 

Вероятно мнозина познават Уинстън Чърчил като държавен глава, главнокомандващ, спечелил война, и носител на нобелова награда за литература - но флиртът му с киното е по-слабо известен. Кариерата на Чърчил като филмов консултант и сценарист през 30-те години на ХХ век и неговата страст към киното са описани в "Чърчил и филмовият магнат". 

"Отвъд съвършенството: Пианистът Артуро Бенедети Микеланджели" отваря оцелелите апокрифни записи на големия италиански пианист, които той е наредил да бъдат унищожени. "Полък и Полък" разказва малко позната история за връзката на американския художник Джаксън Полък с неговия брат Чарлс, останал в сянката му. "Безименната, историята на Жана и Бодлер" реабилитира тъмнокожата Жана, вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език. Актрисата Тилда Суинтън режисира една от 4-те новели в "Сезоните в Куинси: четири портрета на Джон Бърджър", разкриващи интимния свят на британския писател. 

Българските предложения в селекцията са "Заветът на Борис Христов" на младия режисьор Борис Славчев, "Данте и въздушото перо" на Димитър Липовански и "Христо Берберов - портрет на един художник", посветен на малко познатия български артист от края на 19-и и началото на 20-и век.

Сред наградените филми от предишни издания, които могат да бъдат видяни отново, са историите за Лукино Висконти и "Най-красивото момче на света", "Ван Гог и Япония", "Завръщане у дома: Марина Абрамович и нейните деца" "Изчезването на моята майка" за модела Бенедетта Барзини и "Херман Хесе: пламтящо лято".

Всички филми в програмата на зимния Master of Art могат да бъдат гледани за 36 лева, а другите пакети са 3 филма за 15 и 10 за 25 лв.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?