Медия без
политическа реклама

1711 културни обекта в Украйна са пострадали от руската инвазия

Библиотеки, училища по изкуства, музеи и галерии, театри, кина и филхармонии са били повредени или унищожени

07 Ноем. 2023
Президентът Володимир Зеленски оглежда щетите в Преображенската катедрала в Одеса, причинени от руските бомбардировки.
ЕПА/БГНЕС
Президентът Володимир Зеленски оглежда щетите в Преображенската катедрала в Одеса, причинени от руските бомбардировки.

В Украйна 1711 обекта на културната инфраструктура са били повредени или унищожени в резултат на руската агресия, съобщава Укринформ. Културата е претърпяла най-големи загуби и щети в Донецка, Харковска, Херсонска, Киевска, Николаевска, Луганска, Запорожка област и град Киев, гласят данни на Министерството на културата и информационната политика на Украйна.

Общо 844 клуба, 603 библиотеки, 133 училища по изкуства, 100 музея и галерии, 31 театрални сгради, кина и филхармонии са били повредени или унищожени.

Обекти на културната инфраструктура са засегнати в 262 териториални общности, по-специално в регионите на Донецк (83%), Суми (53%), Харков (52%), Чернигов (46%), Херсон (43%), Луганск (42%), Николаев (42%), Запорожие (36%), Киев (26 %), Днепропетровск (19 %), Житомир (12%), Одеса (8 %), Хмелницки (8%), Черкаси (5 %), Лвов (4%), Виница (3%), Закарпатие (2%), Полтава (2%) и в самата столица Киев.

Министерството отбелязва, че към края на октомври 2023 г. почти цялата територия на Луганска област и значителни части от териториите на Херсонска, Запорожка и Донецка област остават временно завзети от руснаците. Това прави невъзможно да се изчисли точният брой на засегнатите обекти на културната инфраструктура.

Още в първите дни на войната пострана историческият и етнографски музей в град Иванков, на около 80 км северно от Киев, който съхранява ценно украинско народно изкуство. Министерството на външните работи на Украйна съобщи, че 25 творби на самоуката Мария Примаченко, съхранявани в музея, са били унищожени.

В началото на април 2022 г. ЮНЕСКО алармира в свой доклад, че най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни сгради и музеи са частично или напълно унищожени по време на руската инвазия в страната. "Това е най-новият списък с артефакти и забележителности, но той не е изчерпателен, тъй като нашите експерти продължават да проверяват редица доклади, подадени от украинските власти", заяви тогава в Париж заместник-генералният директор на ЮНЕСКО за културата Ернесто Отоне Рамирес. За да потвърдят твърденията на местните власти, експертите на организацията са използвали сателитни снимки и доклади на свидетели.

Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни сгради и музеи са частично или напълно унищожени по време на руската инвазия в страната.

Харков в североизточната част на страната е сред най-засегнатите. От руските бомбардировки са пострадали Мемориалът на Холокоста, Държавният театър за опера и балет и Музеят на изкуствата. Чернигов е един от най-старите градове в Украйна с множество църкви и манастири, датиращи от 10-и до 19-и век. Сред тях е църквата "Света Екатерина", която е в списъка на ЮНЕСКО с над 50 разрушени и повредени сгради.

През ноември м.г. пък стана ясно, че преди изтеглянето си от Херсон руските войски са опразнили един от най-богатите музеи в Украйна, като са отнели близо 15 000 експоната от колекцията му.

Произведения на изкуството и културни паметници са изложени на риск от унищожение след нахлуването на Русия в Украйна, а един музей вече е изгорен до основи, алармира световната организация за изкуствата ''Гети''.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?