Quantcast

Медия без
политическа реклама

Master оf Art идва с над 50 филма и почит към Татяна Лолова

Фестивалът се открива на 10 февруари в четири града едновременно

07 Февр. 2023
Master of Art
Билетите за откриващата прожекция "Ботичели, Флоренция и Медичите" свършиха седмица преди началото на фестивала.

Осмото физическо издание на фестивала Master of Art идва с над 50 пълнометражни и късометражни филма в категориите "Архитектура", "Дизайн и мода", "Изобразително изкуство", "Музика и танц", "Литература", "Фотография", "Театър и кино", "Съвременно изкуство" и "Изкуство и власт". Фестивалът за документално кино, посветено на изкуството и неговите хора, в последните три години имаше и няколко успешни онлайн кампании, провокирани от коронавирусната пандемия. 

Фестивалът започва на 10 февруари и ще продължи с прожекции до 8 март в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Откриването този петък ще се проведе паралелно в столичното кино "Люмиер", Lucky Дом на киното (Пловдив), Фестивален и конгресен център (Варна) и Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. На старта ще бъде показана италианската продукция "Ботичели, Флоренция и Медиците" на режисьора Марко Пианиджани. Организаторите припомнят, че вече са изчерпани билетите за премиерата в София, но все още могат да се намерят пропуски за прожекциите в другите три града.  

В същия ден, но от 20:00 ч., ще бъде показан и българският документален филм "Пеещи артисти" с продуцент Игор Марковски. Режисьорът Васил Стефанов представя в черно-бяло и цвят популярни български изпълнители и актьори, сред които Орлин Горанов, Добрин Досев и Веселин Веселинов-Еко, Людмила Сланева и Герасим Георгиев-Геро, Симеон Владов и Гергана Стоянова, Мая Бежанска и Даниел Цочев, Койна Русева и Миро.

Изборът на датата за неговата премиера не е случаен - това е денят, в който Татяна Лолова щеше да навърши 89 години. "Пеещи артисти" е последният творчески проект, в който незабравимата актиса (починала на 22 март 2021 г.) участва, и отново ще бъде показан паралелно в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

В основните дни на фестивала предстоят още филмите "Чарли Чаплин: Геният на свободата“ (16 февруари), "Маестро Енио Мориконе реж. Джузепе Торнаторе (12 и 17 февруари), "Fuoco sacro. В търсене на свещения огън на пеенето (17 февруари), "Да танцуваш Пина“ (18 февруари), "Бунюел: Режисьор-сюрреалист“ (19 февруари), "Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди“ (23 февруари), "Името ми е Алфред Хичкок“ (24 февруари), "Геният на Джани Версаче 25 февруари, "Труман и Тенеси: Интимен разговор“ (26 февруари), "Линч/Оз“ (26 февруари), "Марсел Марсо: Изкуството на тишината“ (28 февруари), "Артуро Мари: Фотографът на папите“ (1 март). В програмата е и "Лили Райх" - документален филм от режисьорката на нашумелия понастоящем в кината "Васил" Авелина Прат.

Пълната програма на фестивала по дни може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/, а киносалоните, в които той ще се проведе, са "Люмиер" (НДК), Дом на киното, "Одеон", Културен център G8, Евросинема, "Влайкова", Lucky Дом на киното - Пловдив, ФКЦ - Варна и Регионална библиотека - Стара Загора.