facebook
twitter

Култура

"Набуко" на Русенската опера гостува в НДК

Мащабната продукция с италианско участие ще се играе в столицата през март
1180
Сцена от "Набуко" на Държавна опера-Русе

29 март, зала 1 на НДК

 

Най-новата суперпродукция на Русенската опера ще бъде представена в зала 1 на НДК през март. Внушителната постановка на "Набуко" ще пренесе публиката в далечните времена на Древна Юдея и Вавилон. На сцената ще излязат над 150 артисти: войници, офицери, жреци, народ. Един от гениалните музикални моменти в обичаното произведение на Джузепе Верди е Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята от настъпващата асиро-вавилонска армия. "Va pensiero" добива такава популярност, че се превръща в неофициален втори химн на Италия. Неизброимата тълпа, събрала се на погребението на Верди на 27 януари 1901 г., изпраща тленните му  останки именно с този музикален шедьовър.

Режисьор, главен сценограф и майстор на художественото осветление в постановката е италианецът Марио де Карло, от Ботуша идват и асистент-режисьорът Федерико Вадзола, сценографът Паоло Панначио. Дирижира Димитър Косев, а костюмите са на Давор Гързунов. 

В главните роли се превъплъщават Кирил Манолов (Набуко), Йоана Железчева (Абигайл), Измаел (Марио Маланини). Маланини е звезда в афишите на най-престижните световни оперни сцени - Ла Скала, Арена ди Верона, Дойче Опер, Ковънт Гардън, Щатсопера. Партнирал си е на сцената с оперни величия като Рената Скотто, Монсерат Кабайе, Катя Ричарели, Райна Кабаиванска, Ева Мартон, Гена Димитрова, Мирела  Френи, Лео Нучи, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Джан Джакомо Гуелфи, Алдо Проти, Джорджо Дзанканаро и др. 

Кирил Манолов е поредният български оперен талант, стъпил на пътя към международната сцена. Репертоарът му включва ролите на Набуко, Симоне Боканегра от едноименната опера, Амонасро ("Аида"), Марчело ("Бохеми"), Енрико ("Лучия ди Ламермур"), Жермон ("Травиата"), Ренато ("Бал с маски"), Фигаро ("Севилският бръснар") и други, а италианските критици го обявяват за най-добрия Фалстаф в момента в света. През новия сезон Манолов ще пее в триптиха на Пучини в Римската опера, "Фалстаф" с маестро Рикардо Мути на Оперния фестивал в Савонлина, "Набуко" на Летния фестивал в Каракала, "Аида" в Монреал и др.

Участват хор и оркестър на Държавна опера-Русе, с хормайстор Стелияна Димитрова-Хернани.
 

Ключови думи:

опера, Набуко, Русе
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хотел "Рига" настанявал нелегално туристи на етажи в ремонт

01.05.2019

Юлиана Бончева

694 3
200 души останаха без ток в Русе заради чужди задължения

22.03.2019

606 11
"Ла Скала" връща милиони на Саудитска Арабия след скандал

19.03.2019

1439

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Внушителната постановка на "Набуко" ще пренесе публиката в далечните времена на Древна Юдея и Вавилон. На сцената ще излязат над 150 артисти: войници и офицери от 68 бригада специални сили, магистър-фармацевти, маркшайдери, санитари и гледачи на розови фламинго от софийския зоопарк. Един от гениалните музикални моменти в обичаното произведение на Джузепе Верди е Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята Негев от настъпващите части на Хизбула и Корпуса на гвардейците на иранската революция. Неговият текст е дело на Георги Сава Раковски. Написал го е в Генуа по повод дирижабълния полет на Умберто Нобиле към Арктика. Този затрогващ текст се превръща в резервен химн на Италия. Малко преди Нобиле да прелети над Северния полюос, Верди намира смъртта си като композитор на повикване. Неизброимата тълпа, събрала се на погребението на Верди на 27 януари 1901 г., изпраща тленните му  останки именно с този музикален шедьовър - Va, pensiero. По-късно същата тълпа, пеейки същия хор ще изпрати и народния поет Иван Вазов.

 

Режисьор, главен сценограф, майстор на художественото осветление, гардеробиер, бюфетчия при първи антракт, дежурен обущар и пожарникар в постановката е италианецът Марио де Карло. Макар и без ботуши от Ботуша идват и асистент-режисьорът Федерико Вадзола от ФК Ювентус, сценографът Паоло Панначио тенор от волейболния клуб Пианченца. Дирижира Димитър Косев от църквата на мецосопраните в седмия месец, а костюмите са на Давор Гързунов, калеко на дизайнерката Жени Живкова. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×