Медия без
политическа реклама

На 90 Полански отива на съд за клевета по адрес на изнасилена

Актрисата Шарлът Люис обвинява кинорежисьора, че поставя под съмнение твърденията й за посегателството

30 Ноем. 2022
През март 2024 г. Полански ще е навършил 90.
ЕРА/БГНЕС
През март 2024 г. Полански ще е навършил 90.

Кинорежисьорът Роман Полански трябва да се яви в съда през 2024 г. по обвинение в клевета, съобщава AFP. По информация на агенцията, през 2010 г. британската актриса Шарлът Люис, която е участвала в неговия филм „Пирати“ (1986), е заявила, че е била подложена на сексуално насилие от негова страна, когато е била на 16, а 9 години по-късно режисьорът е опровергал тези обвинения с твърдението, че тя лъже, в интервю, публикувано от Paris Match през декември 2019 г. Люис е завела дело срещу Полански, като го обвинява в клевета за това, че той е поставил под съмнение истинността на разказа й за сексуалния тормоз. Според актрисата, режисьорът я е изнасилил в парижкия й апартамент през 1983 г., при първата им среща, когато тя е била на 16 години, а Полански на 50. Вчера съдебният процес бе насрочен за 5 март 2024 г. в Париж.

В отговор на обвиненията на Люис в „отвратителна лъжа“, 89-годишният френско-полски режисьор припомня изявления на актрисата в интервю, дадено от нея през 1999 г. на британския таблоид News of the World. Полански специално подчертава следното изречение, приписвано на Шарлът Луис от изданието: „Знаех, че Роман е направил нещо лошо в Съединените щати, но исках да бъда негова любовница… Вероятно го исках повече, отколкото той го е искал“. Актрисата обаче оспори истинността на тези цитати, твърдейки, че те не са точни и тя не е казвала подобно нещо. След интервюто на носителя на три награди „Оскар“ и „Златна палма“ от Кан, публикувано в Paris Match, адвокатите й подават жалба с граждански иск през март 2020 г., което доведе до препращането на режисьора към наказателния съд. Пред AFP Делфин Мейе от адвокатския екип на Полански е отказала коментар.

По време на този процес ще бъде съден и директорът на изданието Paris Match, който е публикувал критикуваното от Люис интервю.

През юли тази година съдът в САЩ публикува нови материали по делото срещу Полански за изнасилване на друго 13-годишно момиче. Съдебното преследване по отношение на него започна още през 1977 г., след твърдения, че режисьорът е принудил 13-годишния модел Саманта Геймър да правят секс с него. Той беше обвинен веднага по шест точки, включително изнасилване с употреба на наркотици и сексуален контакт с дете под 14-годишна възраст. Режисьорът се призна за виновен и като част от сделката със съда се съгласи да бъде подложен на психиатрична експертиза, но избяга от САЩ в Европа преди присъдата да бъде произнесена.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата