Медия без
политическа реклама

"Монти Пайтън" ще бори кенсъл културата

Има толкова неща в политкоректността, които не разбирам, казва комикът Джон Клийз

25 Авг. 2021Обновена
Джон Клийз е един от четиримата живи членове на "Монти Пайтън". Другите са Ерик Айдъл, Майкъл Пейлин и американецът Тери Гилиъм.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Джон Клийз е един от четиримата живи членове на "Монти Пайтън". Другите са Ерик Айдъл, Майкъл Пейлин и американецът Тери Гилиъм.

Кога, ако не сега, и кой, ако не те? Един от живите членове на "Монти Пайтън" - британската комедийна трупа, за която няма нищо свято, ще се изправи срещу чудовището Cancel Culture в новото си шоу по британския Channel 4. 81-годишният актьор, режисьор и композитор Джон Клийз ще изследва защо "ново "будно" поколение се опитва да пренапише правилата какво бива и не бива да бъде казвано", пише "Гардиън".

Шоуто ще носи името "Джон Клийз: Cancel Me", а гости на водещия ще бъдат публични личности, които са станали жертва на "канселиране". Но гости на предаването ще бъдат и представители на другата страна – активисти, взели на прицел публични фигури. През последните няколко години терминът "кенсъл култура", или култура на отхвърляне, придоби широка популярност, след като редица известни личости загубиха социален или професионален статус заради свои коментари или възгледи, смятани за противоречиви. Новата форма на остракизъм или "другарски съд", раздухвана предимно от социалните медии, не е приемана еднозначно като явление.

"Радвам се, че ще имам възможност да разбера и запиша пред камера всички аспекти на т. нар. политическа коректност – казва Клийз в изявление. – Има толкова много неща, които наистина не разбирам, например как безукорната идея "Нека бъдем добри към всички" в някои случаи се превръща в абсурд. Искам да чуя доводите, за да могат хората да разберат по-ясно с какво се съгласяват, какво не им харесва и за какво още се колебаят."

Самият Клийз, бивш член на комедийната трупа "Монти Пайтън", зведа от сериала "Фолти Тауърс" и филми като "Риба, неречена Уанда", "Хари Потър и философския камък" и "Шрек", също се е сблъсквал с новите форми на остракизъм. 

През юни 2020 г. британските медии разпространиха негова гневна реакция относно решението на тв канал да свали епизод от "Фолти Тауърс" от стрийминг каталога си заради "расистка обида". Епизодът "Германците" съдържа сцени, в които един от персонажите каззва расистки анекдот за отбор по крикет от Карибите.

"Ако сложиш глупави думи в устата на някого, на когото искаш да се подиграеш, ти не даваш гласност на неговите виждания, ти го взимаш на подбив – обясни Клийз тогава. – Майорът във "Фолти Тауърс" е стар фосил, останка от минали десетилетия. Ние не подкрепяме неговото мнение, подиграваме му се. Ако те не могат да проумеят това – ако хората са твърде глупави, за да го видят – какво повече да кажем?".

По-късно епизодът бе върнат в платформата на UKTV, но с предупреждение за обиден език и съдържание.

Клийз винаги е заявявал на висок глас какво мисли за "кенсъл културата" и е споделял притесненията си, че тя може да навреди на творчеството. "Политическата коректност започна като добра идея - "Да не бъдем лоши към хората" и аз подкрепям това въпреки възрастта си – коментира комикът пред Би Би Си Радио 4 миналата година. – Основното е да се опиташ да бъдеш добър. Но по-късно това се превърна в угаждане на най-чувствителните, които лесно се засягат. Не мисля, че трябва да се съобразяваме с най-докачливите хора, защото това ще ни превърне в много невротично общество."

"От гледна точка на творчеството, ако трябва постоянно да мислиш кои думи може и кои не може да използваш, това задушава креативността", допълва Клийз. "Важно е да се разбере, че думите зависят от контекста. Буквалистите мислят, че думата е просто дума, но това не е така."

 

Туитър срещу Джон Клийз

В Туитър, социалната мрежа, която можем да определим като свърталище на „кенсъл културата“, името на 81-годишният актьор разко нашумя, след като той сподели последните си мисли за политическата коректност и разказа за предстоящото си шоу. 

„Аз лично предполагам, че като човек, завършил частно образование в Кеймбридж и станал мултимилионер с идиотски походки по времето, когато имаше два тв канала, Джон Клийз ще предложи добре балансиран и аргументиран отговор на „кенсъл културата“, бе саркастичен един потребител. 

На оплакването на Клийз, че „постоянното мислене кои думи можем да използваме и кои не можем задушава творчеството", друг отвърна, че актьорът току-що е описал процеса на творческото писане. Няколко потребители изглежда мислят, че самият факт, че Джон Клийз е направил шоу срещу „кенсъл културата“, е доказателство, че всичко, което той има да каже по темата, е погрешно:

Два от най-популярните коментари по темата са „Кенсъл културата е толкова могъща, че Джон Клийз е получил финансиране да направи цял документален филм срещу нея по една от най-големите телевизии във Великобритания“ и „Джон Клийз ни казва, че вече не му е позволено да казва неща по национална телевизия, като ясно казва нещата, които вече нямал право да казва“. 

Сред разочарованите от актьора има и стари почитатели на работата му в „Летящият цирк на Монти Пайтън“ и „Фолти Тауърс“: „Джон Клийз би се подиграл с Джон Клийз, ако разбере какво говори Джон Клийз“. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата