Медия без
политическа реклама

Мистър Бийн: Културата на отмяната убива хумора

Комедията не бива да бъде лишавана от правото да обижда, смята актьорът Роуън Аткинсън

22 Юни 2022
Роуън Аткинсън в "Човек срещу пчела".
Netflix
Роуън Аткинсън в "Човек срещу пчела".

Британският актьор Роуън Аткинсън заяви, че т.нар. „култура на отмяната“ (cancel culture) влияе негативно върху изкуството на комедията. Интервюто със звездата от „Мистър Бийн“ е публикувано в Irish Times броени дни преди Netflix да завърти новия сериал с негово участие Man vs Bee („Човек срещу пчела“).

Аткинсън смята, че забраните се отразяват зле на хумора, при който винаги има „жертва“. Той пояснява, че с помощта на хумора се осмиват хора, явления или идеи, така че комедията не бива да бъде лишавана от правото да „обиди“ някого. „В едно нормално, свободно общество трябва да ви е позволено да се шегувате с абсолютно всичко“, категоричен е актьорът. И добавя, че може да се подиграваме не само на онези, които седят в парламента, или на членовете на монархията. Според него „има много крайно самодоволни, арогантни, агресивни хора, които също заслужават да бъдат подлагани на присмех“.

Аткинсън говори и за това как някои в социалните медии вадят шегите от техния оригинален контекст, за да предизвикат гняв („Не всички шеги са за всеки“). Но подчертава, че същите социални медии дават на хората глас, какъвто те не са имали никога преди. Всички обаче едва започват да се учат как да използват технологиите в това отношение.

Продукцията „Човек срещу пчела“, която тръгва от 24 юни, изданието описва като „смешно, предизвикващо тревога шоу за домакиня, която разрушава всичко по пътя си, преследвайки злонамерена пчела“. Самият Аткинсън, за когото това е първа нова телевизионна роля от десетилетия насам, я определя като „100-минутен филм, разделен на девет епизода“.

И в миналото Аткинсън е критикувал онова, което днес се нарича „култура на отмяната“ (демонизиране и игнориране на определени личности заради някои техни постъпки), участвал е в кампания за промени в Закона за религиозната омраза на Обединеното кралство, настоявайки за утвърждаване правото на артистите да критикуват религията, както и за премахване на понятието „обида“ от Закона за обществения ред.

През май парти на Роуън Аткинсън било взето от съседите му в Котсуолдс, Югозападна Англия, за „руско нахлуване“. Актьорът организирал купон за рождения ден на приятелката си Луиза Форд, но шумните фойерверки изплашили местните жители. Мнозина се оплакали, че заради изключително силните звуци някои кучета избягали от домовете им, а котките изпаднали в стрес.

Още по темата