Медия без
политическа реклама

В бой отиват нерезите

Руската култура бе закопана в братските могили на Буча и Мариупол

Екранна снимка от YouTube
Екранна снимка от YouTube

Интелигенти организираха плач за руската култура, която видите ли, днес я обиждат, и отхвърлят. Напразен плач! Всичко това е справедливо. С културата нещата стоят даже по-лошо, отколкото интелигентите си представят. 
Нея не я забраняват. Културата никой не я забранява. 
Тук изобщо никой нищо не забранява - в съветския или руския смисъл на това понятие. От руската култура просто се отказват. Към нея губят интерес и това е справедливо. 
Тази пролет руската култура бе закопана в братските могили на Буча и погребана под развалините на Мариупол. 
Защото културата не съществува сама по себе си и сама за себе си. Културата е способ да се въведе коректив в поведението на крайно опасното животно, наречено човек. Ако щете, културата е противоотрова срещу фашизма, който по силата на еволюцията е част от зверската природа на хомо сапиенс. По колективното поведение на даден народ се оценява и качеството на неговата култура. Ето сега става ясно, че така дълго и старателно фетишизираната руска култура е също такъв фейк като правосъдието, изборите, армията и конституцията. Тя просто не работи. И както се разбра тази пролет, руската култура не става за противоотрова срещу фашизма. 
Разбирам колко скандално и парадоксално звучат тези думи, но нямам намерение да се откажа от тях. Абсолютно всеки поданик на дадена страна е малко или много продукт на културата на тази страна. Боклукът от 64-а бригада, който стреля в лицето на изнасилената и ограбена от него украинка в Буча, също е възпитаник на Достоевски и Толстой. И дебилът летец, който бомбардира родилния дом в Мариупол, е резултат от усилията и влиянието на Пушкин и Тютчев, Рубльов и Шостакович.
Това е много конкретна и много твърда формулировка, даже ужасна. Но уви, точно тези формулировки са реалистични. Да, от тези формулировки може да загубиш съзнание. Те преобръщат света. Те изглеждат като немислимо кощунство и дивотия, но от конкретния списък факти именно тези формулировки са единствено възможният извод. Не всеки е склонен да ги произнесе на глас. Но какво да се прави - фактът си е факт. Руската култура или е твърде слаба и нищожна, за да неутрализира фашизма и пропагандата, или сама се явява тяхна хранителна среда. Няма тук никаква свободна воля на индивида. Фашизмът е като холера - ужасно заразен. Холерата лесно се разпространява, щом създадеш противосанитарни условия и пуснеш достатъчно бактерии - още на следващия ден пространството се изпълва с подрискани и мъртъвци. Същата работа е фашизмът. С него лесно се заразява човек, той е в природата на това животно. С фашизма, както с холерата, може да се инфектира всеки един народ, без изключение. Бактериите плюс противосанитарните условия вършат чудеса. На Путин му се получи, успя да зарази страната с холерата на фашизма. 
Паметникът на добрия руски войник, грижливо създаден от имперската и съветската пропаганда, вече е съборен и стъпкан от путинските дивизии в Украйна. Подлата реалност изпотроши и занули и този мит, а в путинските войски най-широко се разпространи поговорката: на бой отиват само нерезите (в бой идут одни мудаки, алюзия с известния съветски филм "В бой идут одни старики" - бел. на СЕГА). 
Време е да признаем очевидното. Време е да престанем да се удивляваме на сегашното отхвърляне на руската култура в цивилизования свят. Не е удивително, че я разкарват от сцените, книжните лавици, киносалоните и галериите. Според световната оценка тази култура или е неподходяща и безсилна в ролята си на подобрител на човека, или самата тя е концентрат и проводник на диващината и глупостта.
Този който започва войните, трябва да помни, че войните изпепеляват не само градовете, но и културата. Дали руската култура е погребана завинаги - това е съмнително. Като мине време и се забравят Буча и Мариупол, същият този Фьодор Михайлович ще бъде изровен, за да зарази още две поколения с идиотщината на руския фашизъм за "особения народ богоносец", на когото ще се покорят народите. 
_______________
Александър Невзоров (р. 1958) е съветски и руски журналист, бивш депутат в Държавната дума (1993 - 2007) и бивш приближен на Путин. От 22 април 2022 Невзоров е в списъка с т.нар. "чуждестранни агенти". Срещу него се води задочно дело "за разпространяване на лъжлива информация за Въоръжените сили на Руската федерация" - заради негови коментари по повод разрушения родилен дом в Мариупол. 
В момента Невзоров е извън Русия. Текстът е от YouTube канала на автора. 

 

Подписывайтесь на telegram НЕВЗОРОВ https://t.me/nevzorovtv и https://t.me/nevzorovalidiaКак известно, мы, внезапно оказались в затруднительном положении. ...

 

Последвайте ни и в google news бутон