Медия без
политическа реклама

Комикът Джон Клийз избяга от интервю в Би Би Си

22 Дек. 2021
Водещата Каришма Васуани и Джон Клийз по време на преждевременно прекратеното интервю.
BBC
Водещата Каришма Васуани и Джон Клийз по време на преждевременно прекратеното интервю.

Легендарният британски комик Джон Клийз прекъсна интервю за Би Би Си и си тръгна от студиото, недоволен от въпросите на водещата Каришма Васуани. Акторът обяви, че ще подаде официално оплакване за "измамата, нечестността и тона" на интервюто. Комикът се оплака, че интервюиращата не го е питала по предварително договорените теми и че се е опитала да го представи като „старомоден, безразличен и по същество вреден“.

"Трябваше да говоря за предстоящите ми шоута в Сингапур и Банкок. Вместо това интервюиращата... започна с въпроси за културата на отмяната", коментира в Туитър комикът, който гостувал пред азиатската служба на Би Би Си. "Отговорих учтиво и обясних, че ако родителите на едно дете са прекалено предпазливи, то няма да бъде подготвено за реалния и често не много хубав свят“. Звездата от „Монти Пайтън“ и „Фолти Тауърс“ се оплака, че отговорът му е бил напълно игнориран от журналистката, която след това го е питала за пандемията и американския комик Дейв Шапел – който наскоро подложи на критика т.нар. cancel culture след реакции на негови шеги, свързани ЛГБТИ общността, направени в шоу на Netflix.

Джон Клийз бе питан за културата на отхвърляне, защото съвсем наскоро направи документален филм по темата, който предстои да бъде излъчен през 2022 г. Още през миналата година той разкритикува премахването на епизод от „Фолти Тауърс“ от стрийминг платформа, заради „многократната употреба на расистки език“, като нарече решението „глупаво“. „Ако влагате глупости в устата на някого, над когото се надсмивате, вие не популяризирате неговите възгледи, а се подигравате с тях", уточни тогава британският актьор.

През ноември комикът от "Монти Пайтън" обяви, че "сам се вписва в черния списък" на Кеймбриджския  дискусионен съюз, след като историк на изкуството, който имитираше Адолф Хитлер по време на публичен дебат на тема добрия вкус в изкуството, беше забранен.

По-нататък Клийз обяви в Twitter, че „без съмнение“ ще бъде съобщено, че е „избягал“ от интервюто. 

Говорител на Би Би Си отхвърли възраженията му с думите, че интервюто е било „честно и с уместни въпроси по теми, които Джон Клийз често е коментирал, както и теми, свързани с новото му турне".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата