Медия без
политическа реклама

Джон Клийз се завръща във "Фолти Тауърс"

08 Февр. 2023
Джон Клийз (в средата), Прунела Скейлс и Балард Бъркли в оригиналните епизоди на комедийното шоу.
BBC
Джон Клийз (в средата), Прунела Скейлс и Балард Бъркли в оригиналните епизоди на комедийното шоу.

Хотел "Фолти Тауърс" отново ще отвори врати, а 83-годишният британски комик Джон Клийз ще се завърне като невротичния хотелиер-мизантроп Базил Фолти в продължение на едноименния комедиен сериал от 70-те години, предаде Франс прес, позовавайки се на продуцентите. 

Култовият "Фолти Тауърс", който имаше само два сезона - през 1975 и 1979 г., беше избран за най-добрия ситком на всички времена от сп. "Рейдио таймс" през 2019 г. Сериалът, излъчван и в България, разказва за премеждията на Базил Фолти, в чийто образ се превъплъщава Джон Клийз - една от звездите на комедийната група "Монти Пайтън". 

Продължението, написано от актьора, ще проследи неволите на Базил в съвременния свят. Сега той управлява бутиков хотел заедно с дъщеря си, чието съществуване току-що е открил, съобщават от продуцентската компания "Касъл рок ентъртейнмънт". В новите епизоди Джон Клийз ще си партнира със собствената си дъщеря Камила Клийз. 

Комикът похвали разбирането на продуцента Матю Джордж за творческия процес. "Когато се срещнахме за първи път, той предложи страхотна идея и заедно с него и дъщеря ми Камила имахме една от най-добрите творчески сесии, които помня", каза комикът.

Миналата година Джон Клийз обяви, че ще има предаване по ултраконсервативния канал Джи Би Нюз (GB News), наречен от комика "канал за свобода на словото". Очаква се шоуто му да се появи на екран тази година. 

Клийз е най-възрастният сред живите членове на легендарната комедийна група "Монти Пайтън", а и един от най-активните в публичното пространство. Майкъл Палин и Ерик Айдъл са на 79, Тери Гилиъм - който бе единственият американец във формацията и я напусна първи - на 82. Тери Джоунс, голям приятел на България и на директора на "София филм фест" Стефан Китанов, почина през 2020 г., а Греъм Чапман още през 1989-а.

През последните няколко години Клийз нашумя с гневните си реакции по адрес на вихрещата се политическа коректност и cancel култура (култура на отхвърляне) - особено след като през 2020 г. епизодът на "Фолти Тауърс" "Германците" бе временно свален от стрийминг каталога на UKTV заради "расистка обида". 

"Политическата коректност започна като добра идея - да не бъдем лоши към хората, и аз подкрепям това въпреки възрастта си – коментира комикът пред Би Би Си Радио 4. – Но по-късно това се превърна в угаждане на най-чувствителните, които лесно се засягат. Не мисля, че трябва да се съобразяваме с най-докачливите хора, защото това ще ни превърне в много невротично общество."

"От гледна точка на творчеството, ако трябва постоянно да мислиш кои думи може и кои не може да използваш, това задушава креативността", допълва Клийз. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Фолти Тауърс, Джон Клийз

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?