Quantcast

Медия без
политическа реклама

Би Би Си връща сваления епизод на “Фолти Тауърс”

Джон Клийз подкрепи Black Lives Matter, но не и събарянето на паметници

14 Юни 2020
Джон Клийз в ролята на Базил Фолти имитира Хитлер пред разстроените германци.

И култовият британски ситком “Фолти Тауърс” падна жертва на прекомерната политическа коректност, съпровождаща справедливите иначе протести срещу расизма и полицейската бруталност - но след острата реакция на Джон Клийз справедливостта бе  възстановена. 

Епизод от тв поредицата бе свален от стрийминг платформата на Би Би Си UKTV заради обиден език, използван от един от героите. Става дума за финалната серия "Германците" от първия сезон на комедийния сериал, свален от платформата заради “расистки обиди”. В епизода Клийз, в ролята на заядливия и много груб собственик на хотела, отначало изисква от персонала никой да не споменава войната в близост да германските гости, а накрая самият той имитира пред тях Адолф Хитлер. Друг герой, възрастният майор Гоуън, използва силно обиден и расистки език за отбор по крикет от Карибите. Би Би Си излъчи през 2013-а епизода без този сегмент, но впоследствие UKTV беше качила в стрийминг платформата си оригиналната, нецензурирана версия. 

Сегашното сваляне предизвика бурна реакция у Джон Клийз, който освен изпълнител на главната роля е и съавтор на сценария. Той нарече хората, които взели решението „страхливи, безхарактерни и достойни за презрение“. Актьорът коментира в Туитър, че сега Би Би Си се ръководи от смесица от маркетингови хора и дребни бюрократи, чиято основна грижа е да не загубят работата си. 

Клийз сравни ситуацията с други расистки персонажи в ситкоми:  "Когато се смеем на тези герои, ние дискредитираме техните реакционни възгледи - пише Клийз. - Разбира се, има хора - много глупави хора - които си мислят "Слава Богу, че някой най-накрая казва тези неща“. Ние се смеехме и на тези хора. А сега те вземат решенията за комедията в Би Би Си." Тогава Би Би Си припомни, че през 2013 г., Клийз се е съгласил обидните реплики да бъдат редактирани за излъчването на повторенията.

Говорейки пред австралийския вестник The Age, Клийз каза: „Майорът е вкаменелост, останка от предишни десетилетия. Не сме подкрепили неговите възгледи, подиграваме им се.  Ако има хора, които са твърде глупави да видят това, не знам какво повече да кажа“.

Вчера Би Би Си съобщи, че в близките няколко дни епизодът ще бъде върнат на платформата. 

Клийз също каза на The Age, че е погрешно да се съдят по-стари произведения на изкуството по съвременни стандарти.  „Гърците през 500 г. пр.н.е.  са вярвали, че културата или какъвто и да е вид истинска цивилизация е възможна само благодарение на робството - означава ли това, че трябва да свалим всички статуи на Сократ?

Той повтори това мнение в Twitter, казвайки, че е „много объркан относно събарянето на паметници. „По подобен начин римляните са поробили британците в продължение на 400 години. Значи ли това, че трябва да търсим репарации от италианците? Сър Айзък Нютон е разполагал с акции  в компания, сред чиито дейности е била и търговия с роби. Какво правим с неговите статуи? Това е доста сложно“. 

Но мнението му бе посрещнато с несъгласия. „Не е сложно. Нашата цивилизация е пряк бенефициент на натрупаното благодарение на робство. Директен наследник. Можете да се сетите за други случаи на робство в историята, но никой от тях не е пряко отговорен за привилегията, които имаме сега, или потискането на цветнокожите. Вие сте по-умен от това, сър“, гласи един от най-популярните коментари.

Въпреки критиките си към ревизионизма, Клийз аплодира протестното движение Black Lives Matter. "В момента има огромен приток на гняв и наистина възхитително разбиране, че трябва да направим обществото ни по-малко дискриминационно", каза той отново в интервюто пред The ​​Age.  „Има грабители, точно както има лоши полицаи, но ако гледаме само тези 10%, които винаги се опитват да прецакат всичко, може да забравим главната цел - че трябва да се държим по-мило с всеки", завършва Клийз.


 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?