Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Туитър" обвини и Джон Клийз в трансфобия

Комикът от "Монти Пайтън" пострада заради защита на Джоан Роулинг

23 Ноем. 2020
EPA/BGNES
Джон Клийз в шоуто си „Последен шанс да ме видите преди да умра“, с което гостува и в София.

И легендарният комик Джон Клийз бе обвинен в трансфобия след поредица от туитове, с които изрази подкрепа на авторката на „Хари Потър“ и призна, че „не е толкова заинтересован“ от трансджендър правата.

81-годишната звезда на "Монти Пайтън" спореше онлайн със свои последователи, ядосани от решението му да подпише писмо в подкрепа на Дж. К. Роулинг  - на фона на огромната реакция срещу възгледите й по въпросите на трансджендър хората.

„Дълбоко в себе си аз искам да бъда камбоджанска полицайка. Това разрешено ли е, или е нереалистично?" - беше коментарът на комика на въпрос на фен защо не може „просто да остави хората да бъдат такива, каквито искат“. Предизвикан да каже дали приема, че Роулинг е направила „някои доста неделикатни изявления по отношение на хората, които се идентифицират по различен начин“, Клийз отвърна - „Зависи с кого се идентифицирам днес…“.

„Страхувам се, че не се интересувам много от транс хора“, заключи той, когато беше призован да „влезе в час“. „В момента съм по-фокусиран върху заплахите за демокрацията в Америка, разрастващата се корупция в Обединеното кралство, ужасяващата британска преса, разкритията за полицейска жестокост, COVID-19, некомпетентността на британското правителство, пълното пренебрежение на Китай към необходимостта да се откаже от изкопаемите горива, противопоставянето на Макрон срещу ислямистите във Франция, диабета и скорошната смърт на няколко мои близки приятели“, написа той.

Клийз призна, че „познанията му по темата са повърхностни“, но написа: „Когато жена, която някога е била мъж, се конкурира с жени, които винаги са били жени, мисля, че тя има предимство, защото е наследила мъжко тяло, което обикновено е по-голямо  и по-силно от женските“. След това се оплака, че критиците му показват „пълна липса на перспектива“, както и „пълна липса на чувство за хумор“. 

В развихрилата се дискусия в "Туитър" звездата от "Монти Пайтън" и сериала "Фолти Тауърс"беше многократно заклеймен като трансфоб, включително и от известни личности. „По дяволите. Наистина не очаквах толкова талантлив и невероятен човек като Джон Клийз да бъде анти-транс“, написа писателят Адам Тиърни и добави емотикон с тъжно лице.

„Пич… Не очаквах Джон Клийз да бъде трансфоб и съм много разочарована от това“, написа друг негов  последовател, докато транс авторът Лила Стърджс заключи, че в трансфобията си „Клийз се опитва да бъде забавен, но се проваля“ и го нарече „екскомик“. 

Още по темата