Quantcast

Медия без
политическа реклама

Опорни точки

Зад решетките на кенсъл културата

Предварителното мнение е признак на ниско развитие

28 Апр. 2022Г-н БАЛЕВ
Pixabay

И друг път сме я подхващали тая тема с кенсъл културата, но сега ще я разкопаем по-надълбоко, ще ровнем и в мъртвите езици, както сега разкопават масови гробове в по-тъжната част на света. 
Кенсъл културата или т.нар. култура на отхвърляне (неприемане) е съвременен феномен, който се изразява, чрез масово бойкотиране на личности, явления и продукти. 
С воойната в Украйна това течение се разшири и засили - масово се бойкотират и отхвърлят по света руски културни дейци, стотици бизнеси пък се оттеглиха и спряха да работят с Русия. Руснаците на свой ред си правят тяхна кенсъл-културна революция, изготвяйки за вътрешна употреба списъци с "врагове" и "чуждестранни агенти". Жертва на тази кампания стана например карикатуристът Сергей Йолкин, който избяга от Русия и дойде в България - в родината си той е "чуждестранен агент".
Някъде си пък по света отменили университетски курс по изучаване на Достоевски - не бил подходящ моментът. Наши книжарници спряха от продажба руски книги. 
Това пък поражда много интересна контрареакция - малко или много грамотни хора се обиждат и казват: забраниха ми да чета Достоевски! Всъщност забрана няма, има загуба на интерес, несътрудничество и отхвърляне (не твърдя, че това е добро, но е твърде различно от "забрана"). 
За нискочелия трол това е обяснимо: той само чака да чуе-недочуе нещо такова, за да обяви, че са му "забранили" да чете (затова е глупав и неграмотен, не защото по принцип си е недочел). 
По-неприятно и тъжно е, че такава първосигнална реакция (забраниха Достоевски!) се наблюдава и при интелигентни хора, които са чели книги и не са чужди на критичната мисъл. Но те също предпочитат лесната реакция на повърхностно отхвърляне и предварително изготвена позиция с "принципни съображения". 
Така се получава двустранно фалшив разговор, който наблюдаваме във всяка фейсбук свада, по най-различни теми. Всъщност темите и разговорите се свеждат само до едно и всеки има предварителен фалшив аргумент: аз съм прав, а ти не си. Хората се държат като тролове, дори да не са на тролска служба - от едната страна отхвърлят нещо, само защото е руско; от другата страна се държат като санкционирани, дори да няма санкция. Тук ползвам просто фигуративна конструкция, но по всеки въпрос вече масово се подхожда по този начин - никой няма намерение да вниква в каквото и да е, иска само барикада, позициониране и емоционален сигнал. Крайната извратена фаза в това общуване е размяната на пропагандни тези вместо аргументи - и това е хранителната среда на троловете, които интоксикират средата с масово разпростраение на готови пропагандни шаблони. Самият характер на социалните мрежи предразполага към такъв разговор, защото там всичко е ярко и мигновено, никой няма намерение да влиза в същността. 
Не е чудно в такъв случай, че с упорита пропагандна работа Путин успя да зомбира собственото си население и половината свят, като другата половина му опонира с фалшиви аргументи. Явно човекът е податливо същество и ако упорито му сипваш в главата някаква тъпотия, той рано или късно я възприема - или пък ѝ се противопоставя, но с фалшиви аргументи. 
Предварителното отхвърляне е признак на ниска култура. 
***
Английската дума cancel, с която толкова яростно се отхвърляме взаимно, е с латински корен - cancelli; означава “скара, решетка, преграда”, а също и “платформа, от която се съобщават разпорежданията на властта”. Обединяващото значение е, че властта ти съобщава какво да правиш и как да мислиш; и съответно властта може да те тикне зад решетките - родствена дума е и карцер. Карцерът също е древна дума от преди години, когато латинският беше жив език. 
По-късно от същия корен са възникнали думи като канцелария (мястото, където се изготвят и записват решенията на властта) или канцлерство с канцлер. 
Канцлерите и началниците са тези, които могат да издават и отменят (канцелират) решения. 
Според английския етимологичен речник някъде към 14 век е регистрирана употребата на думата cancel в значение на зачеркване - с кръстосани линии, като решетка. Изглежда това задраскване е връзката с най-старото значение на думата - решетка. Оттам вече думата cancel добива и по-широко значение на отхвърляне, отмяна, неприемане - за да се стигне и до днешните извращения на кенсъл културата.
И като тръгнало така - до ден днешен се зачеркваме един друг, етикетитраме се, слагаме се в рамки-решетки и гордо демонстрираме ниската си култура.