Медия без
политическа реклама

В сърцевината

Ядрото на немирния атом

06 Окт. 2022
След ядрения Хелоуин: ще оцелеят сал мутанти, в доста оскъден брой.
Pixabay
След ядрения Хелоуин: ще оцелеят сал мутанти, в доста оскъден брой.

Последните месеци и особено последните дни отново са на дневен ред ядреният шантаж и ядрените спекулации. 

Президентът на РФ Владимир Путин анексира 4 украински области и поздрави народа си с новата придобивка, която по неговите понятия е възсъединяване, връщане на изконно руски земи в общия дом на победилото щастие. 

Успоредно с поздравите Путин отново даде да се разбере, че не го е страх от ядреното копче и ще пази анексираните територии с цената на всичко. Те вече не са някакви си там украински области, те са "легално" руски и всеки отбранителен метод е легален. 

Има една версия, според която ядрената заплаха в този момент се използва, за да заглуши някои оперативни данни от фронта, защото е малко неудобно, докато поздравяваш народа с Възсъединението, да върви украинско настъпление. Някои от "новоприсъединените" територии преминаха под украински контрол още по време на празничните речи, други - малко по-късно в следващите дни. Затова и Путин използва ядрения шантаж в стил: луд, който се преструва на луд, за да не се разбере колко луд е наистина и всички да треперят. 

Според украинската пропаганда ядреният шантаж е блъф и заплахата не е реална, защото (според тази трактовка) Путин само да посегне към копчето, ще бъде изпепелен на мига, в колкото и дълбок бункер да се е скрил. Партньорите всичко знаят, следят всяко негово действие, разполагат с немислими оръжия и при нужда ще ги задействат за благото на човечеството. 

Пропагандите обаче затова са пропаганди, защото маневрират около фактите, използват ги само за вътрешен ориентир, само се въртят около ядрото, както е руският израз - вокруг да около (недостигайки същността). 

Други екстремни оптимисти твърдят, че ядреният арсенал на Путин е ръждясал, изостанал и окраден като другите му военни ресурси и като всичко останала в необятната му държава. 

Според нас обаче и на тая кълка лежането е малко лекомислено. Дори да има нещо вярно в концепцията за окрадената и разсипана държава, това не значи, че сме в безопасност - и кривите ракети могат да направят достатъчно поразии. 

Ние не можем потвърдим или отречем реалността на заплахата, защото не можем да изчислим неизчислимото. И тъй като не се занимаваме с пропаганда, сега се насочваме към ядрото на ядрото. 

***

Ядро е общославянска дума с много значения. По-важните от тях са - сърцевина, център, същност, вътрешна основа. 

Атомите например си имат ядра, които при взaимодействие правят ядрена реакция. При някои ядрени реакции атомните ядра се разпадат (ядрено делене) и се отделя огромно количество енергия, която може да се използва за мирни или за немирни цели - в зависимост от съдържанието на черепните ядра, в чиято власт са съответните разцепени атоми. 

Ние в България например имаме огромни ползи и огромни щети от атомната енергия за мирни цели. Произвеждаме евтин ток в Козлодуй, същевременно инвестираме колосални средства в призрачния проект за АЕЦ "Белене". Той вече е погълнал под различна форма толкова много средства, че дори да бъде построен веднага, никога няма да ги изплати. Същевременно не може и да се зареже като изпаднал от употреба нужник, затова политиците от време на време поръчват доклади на БАН за евентуалната ефективност на АЕЦ "Белене" - а в БАН пишат съответния доклад според политическата обстановка. (И това е евтината част.) 

Разбира се - на фона на ядрената заплаха от немирния атом "Белене" е бял кахър, но това показва колко вреден може да бъде и мирният ядрен процес. 

По-интересен би било обратното - немирният атом да донесе мир и спокойствие на Земята. 

На руски има едно многозначно прилагателно с ядрен корен - ядрёный. Повечето му значения са - здрав, прав, корав, напращял, силен, як, свеж. Ядрёный воздух значи чист въздух. Същото прилагателно на майтап се ползва вместо ядерный (ядрен). Както примерно на български можем да кажем мистерия вместо мистрия. 

Все положителни работи, които може да възникнат след една хубава ядрена зима, в която ще оцелеят само сполучливо мутиралите - и те ще плеснат с ръце, ще се прегърнат, ще пеят радостни песни в очакване на ядрената пролет. 

Друга, не по-малко радостна алтернатива, е тоталното изтребление, след което на Земята всичко ще почне отначало и този път еволюцията може да даде значително по-добри резултати.
Компютърджиите са го казали: рестартирай и ще се оправи! 

Последвайте ни и в google news бутон