Медия без
политическа реклама

Микробиоми издават тайните на Леонардо да Винчи

Рисунките на ренесансовия гений буквално гъмжали от живот

06 Дек. 2020
Седемте изследвани рисунки на Леонардо.
Frontiers in Microbiology
Седемте изследвани рисунки на Леонардо.

Леонардо да Винчи е оставил толкова много загадки в своите произведения, че изглежда тайните му ще трябва да бъдат разкривани от поколения изкуствоведи - и не само. Както показват последните проучвания, неговите рисунки и скици буквално гъмжат от живот, съобщава Би Би Си. 

Факт е, че през вековете творенията на майстора са придобили свой собствен микробиом - общност от живи организми, уникална за всяко от тези произведения, както доказва съвместното проучване  на учени от няколко института по микробиология от Италия и Австрия. 

Като начало изследователите са проверили седем произведения, разкриващи цяла колекция от биологичен материал, жив и мъртъв. В работата си те са използвали метод за генетично секвениране, наречен Nanopore, който позволява бързо изолиране и анализ на генетичен материал за по-нататъшно подробно проучване.

Микробиолозите са открили много различни микроби, гъбички и човешка ДНК върху хартията. Това е напълно разбираемо: микроорганизмите ядат хартия, за да се отървем от тях, се налага реставрация, оттам идват и фрагментите от ДНК на хората, които са работили с тези произведения, или на техните собственици - и имало много от тях.

По-голямата част от биоматериала е попаднала в рисунките и скиците след смъртта на художника, така че е малко вероятно там да бъдат открити неговите следи. Но учените били изненадани от преобладаването на бактериите над гъбите. Обикновено в старата хартия се заселват гъби, но в случая с тези микробиоми доминират човешки бактерии и бактерии от насекоми (кой би помислил, че шедьоврите на Леонардо са заразени с мухи).

„Насекоми, реставратори, местата, където са били съхранявани произведенията - всичко това е оставило върху рисунките, невидими за човешкото око, но многобройни следи", пишат авторите на изследването в списание Frontiers in Microbiology. „Все още обаче ни е трудно да кажем дали тези следи са оцелели още от времето, когато рисунките са били току-що създадени или са се появявили по-късно“.

Сега микробиолозите и историците на изкуството се надяват да създадат каталог на микробиомите, за да го използват, за разкриване на фалшификати или, напротив, уверено да атрибутират   произведения, чието авторство е под съмнение.

Седемте емблематични рисунки на Леонардо да Винчи са били  изследвани чрез технология за секвениране от трето поколение (Nanopore), пишат учените в Frontiers in Microbiology. Освен са били извършени SEM (електронна микроскопско сканиране) анализи, за да се получи фотографска документация и да се направи заключение за естеството на микрообектите, отстранени от повърхността на рисунките.

Събраните данни за микробиомите могат да се използват като „биоархив“ на рисунките - един вид пръстов отпечатък за текущи и бъдещи биологични сравнения. Тази информация може да помогне за създаването на биологичен каталог на рисунките, като референтен набор от данни за бъдещи изследвания (мониторинг) и не на последно място биологичен архив на историята на всеки  единичен обект. 
 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата