Quantcast
Мексико сменя Колумб с жена — неизвестна, но местна | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Мексико сменя Колумб с жена — неизвестна, но местна

4 067
 Gobierno de la Ciudad de Mexico
Така ще изглежда булевард Реформа, когато „Младата жена от Амаджак“ бъде инсталирана върху постамента, на който до миналата година стоеше статуята на Христофор Колумб.

Губернаторът на Мексико Сити потвърди, че фигура на жена от коренното население ще заеме мястото на паметика на Христофор Колумб в столицата, съобщава „Гардиън“. Статуята на мореплавателя бе премахната миналата година, след като активисти в борбата срещу колониализма заплашиха, че ще я съборят.

На 12 октомври — денят, в който преди 529 години Колумб пристига в Америка, пресслужбата на градските власти обяви, че неговият паметник ще бъде заменен с копие на статуя от предколумбовата епоха, известна като Младата жена от Амаджак. Тя е открита през януари в района Хуастека, близо до брега на Мексиканския залив. Наречена е на селото, където е намерена заровена. Но всъщност никой не знае кого изобразява каменната скулптура.

Според специалисти от Националният институт по антропология и история статуята е подобна на изображения на богиня на плодородието в културата Хуастек по това време. Археолозите от института обаче допълват, че тя може да е била представител на местния елит или част от управляващата класа.

Репликата на хуастекската фигура ще бъде три пъти по-голяма от двуметровия оригинал, който е изложен в Музея на антропологията в Мексико Сити. Естетиката на Младата жена от Аджамак е коренно различна от статуята на Колумб. Фигурата е в предколумбов стил с широко отворени очи, защото цветните камъни, които вероятно първоначално са били вмъкнати в очните й кухини, са изгубени.

Колумб, генуезки мореплавател, финансиран от испанската корона, за да изследва морските пътища в края на XV век, се възприема от мнозина като символ на потисничество и колониализъм, тъй като пристигането му в Америка отваря вратата към испанското завладяване, а по-късно и британското. В САЩ тази дата се чества(ше) като Ден на Колумб. Но в Мексико и други латиноамерикански страни датата е известна като Día de la Raza (на испански: Денят на състезанието). Мнозина я възприемат като ден за възпоменание на местната съпротива срещу европейското завладяване. На 8 октомври т.г. Джо Байдън стана първият американски президент, издал официална прокламация в чест на Деня на коренното население, с което засилва усилията, насочени към преместване на фокуса от Деня на Христофор Колумб към приноса на коренните американци.

От кметството на Мексико Сити обясниха, че предстоящата размяна на паметници  е част от „деколонизацията“ на прочутия булевард Реформа, където в момента стои празен постамент. Те обявиха, че паметникът е признание за това, че „коренните жени са били най-преследвани“ по време на и след колониалния период.


***
Най-малко 36 паметника на Колумб са премахнати от 70-те години на миналия век в САЩ. Но повечето американци не са готови да изтрият името на изследователя от календара с празниците. Повече от 6000 места в САЩ носят името на Христофор Колумб. В Охайо има Колумбъс (и Индиана и Арканзас, Ню Йорк и Уисконсин и много други щати), да не говорим за окръг Колумбия.

Има улици, алеи и паркове, езера, реки и планини. Навремето Колумб е бил беше привлекателна фигура за революционерите, които искали  да установят своя собствена ясно изразена американска митология, докато се отделят от монархиите в чужбина.

Има и 149 публични паметника на Колумб, което го прави третата най-почитана фигура сред героите, удостоени с паметници, според национален одит на базираната във Филаделфия лаборатория с нестопанска цел Monument Lab.  Само Ейбрахам Линкълн и Джордж Вашингтон се радват на още по-голямо признание.

Ключови думи:

Колумб, Мексико, паметник

Още

Общинарите в Ню Йорк махат статуя на Джеферсън

19.10.2021

1367
София обвини Скопие в подмяна на паметник на български четници

29.09.2021

Обновена

1758
Арестуваха Мартин Заимов до паметника на съветската армия в София

26.09.2021

18849