Медия без
политическа реклама

"Луцифер" на Боян Арсов среща испанския си двойник в Сатирата

За премиерата на моноспектакъла авторът Хосе Варлета води у нас и оригиналните актьори от комедитята "Светици и перверзници"

11 Дек. 2023
Откровенията на Луцифер - Боян Арсов няма да са за девствени уши...
Петър Петров
Откровенията на Луцифер - Боян Арсов няма да са за девствени уши...

Драматургът Хосе Варлета и испанският актьорски състав на неговите пиеси "Луцифер" и "Светици и перверзници" ще бъдат специални гости на българската премиера на "Луцифер" в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Събитието ще се състои на 13 декември, сряда, от 20.00 ч. в "Comedy Bar Happy Сатира".

"Луцифер" се ражда на българска сцена като моноспектакъл на поливалентния млад актьор Боян Арсов под режисурата на Николай Младенов. Двамата са съавтори на оформлението на сценичната среда и костюмите, а Мартин Каров е композитор на музиката. Преводът на текста от испански е на Мариана Манолова, а той е доста пиперлив, ето защо представлението не се препоръчва за зрители под 16 години. Драматург на постановката е Богдана Костуркова.

"Луцифер е намигане към святото и идва да ни каже, че несвятото е органична необходимост, за да съществуваме пълноценно в този така порочен свят. Луцифер е забавен кабаретен негодник, който с хумора си ще свидетелства от първо лице, за да докаже на света, че трябва да го заобичаме и да си дадем сметка, че вкусът на истинския живот е и горчив, и много сладък, а пътят е непрестанното ходене по ръба на острието", обяснява режисьорът Николай Младенов. И предупреждава, че макар всичко да е поднесено възпитано и с вкус, въпреки това този изключително забавен спектакъл е "кабаре, забранено за целомъдрени уши"…

Самият Хосе Варлета определя създаденото от него кабаре като "букет пелин от богохулство". „Преди време едно съмнение пърхаше в главата ми: разбираме ли реалната необходимост от съществуването на злото? И, търсейки отговора на този въпрос, се роди идеята за "Искам думата", изхождайки от религиозното схващане, че е необходим един виновник за всичко лошо, случващо се в света.
А какво би станало, ако Ева не беше яла от забранения плод, след като е била изкушена от него? За християнството това е началото на човечеството, но ако "змията" не съществуваше в това уравнение, къде щяхме да бъдем ние сега? И тъй като би било трудно да потърся директно обяснение от Бога, още повече и не вярвайки в неговото съществуване, реших да напиша този текст, за да докажа създаването на дявола и на бащата на лъжите, който е необходим също толкова, колкото и неговият антагонист. Още повече, че можем да отидем на небето, само ако сме правили добро, но ако не съществува злото, как ще правим/измерваме доброто?", разсъждава испанският драматург.

Подобни мисли вълнуват автора и в комедията му „Светици и перверзници“, реализирана в Сатирата също от Николай Младенов и с Боян Арсов в една от ролите. Действието там се развива в затворената общност на девически манастир, където сред сестрите монахини е извършено мистериозно убийство.

В сряда българските актьори и зрителите на премиерата ще се срещнат с испанските артисти, дали живот на текстовете на Варлета в родината му. А те са Мигел де Мигел (Луцифер и сестра Ема Констанса сляпата в "Светици и перверзници"), Фернандо Бодега (сестра Соледад Кауел глухата), Ева Родригес и Долорес Кардона (които се редуват в ролята на майката игуменка сестра Вайълет Симонети), Хосефа Приего (инспектор Джеферсън) и Давид Ортега (сестра Урсури Сорионе баската).

Следващите представления на моноспектакъла "Луцифер" на Боян Арсов са на 22 декември, 17 и 27 януари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата