Медия без
политическа реклама

Лауреати от Берлин, Кан и Венеция гледаме на 28-ия "София филм фест"

Фестивалът ще тече от 13 до 31 март

20 Дек. 2023
Алма Пьойсти и Юси Ватанен в "Паднали листа"
Арт фест
Алма Пьойсти и Юси Ватанен в "Паднали листа"

28-ият "София филм фест" се задава, отново с много любов към европейското и световното кино. Днес фестивалът обяви датите за предстоящото си издание - 13-31 март догодина, и първите дългоочаквани филми, които ще можем да видим в афиша му. 

Сред тях са носителят на "Златна мечка" от тазгодишното "Берлинале" - "На борда на "Адамант", спечелилият наградата на журито в Кан "Паднали листа" на финландския любимец Аки Каурисмаки и предизвикалият буря в Полша, носител на специалната награда на журито от Венеция, "Зелена граница" на Агнешка Холанд.

"На борда на "Адамант" на Никола Филибер е продължител на тенденцията от последните години документални филми да печелят призове от най-големите световни фестивали. Творбата проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център "Адамант", който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациенти, които - изненадващо за състоянието им, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

"Паднали листа", една от най-обсъжданите творби в Кан 2023, е четвърта част от своеобразната поредица, която Аки Каурисмаки посвещава на хората от работническата класа - след "Сенки в рая" (1986), "Ариел" (1988) и "Момичето от кибритената фабрика" (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият първата любов в живота си. Филмът е поредната възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. Ролите се изпълняват от Юси Ватанен и Алма Пьойсти, която наскоро видяхме и в българския филм "Добрият шофьор".

"На борда на "Адамант" и "Паднали листа" са и част от петте селектирани творби за Наградата на публиката LUX 2024.

"Зелена граница" също е по действителни събития и бе противоречиво приет от консервативните управляващи кръгове в Полша. В него Агнешка Холанд проследява съдбата на семейство, което бяга от гражданската война в Сирия. Заедно с учител афганистанец искат да влязат в Европейския съюз, без да подозират, че в опит да пресекат беларуско-полската граница, се оказват въвлечени в политическите машинации на властите в Беларус. В Полша съдбата ги среща с психоложката Юлия и младия граничар Ян. Събитията принуждават всеки от тях да се запита какво всъщност означава да проявиш човечност в извънредни обстоятелства. Междувременно консервативната партия "Право и справедливост" загуби властта и Полша бе оглавена от либерално правителство.

Управляващите в Полша остро нападнаха филма на полската режисьорка Агнешка Холанд "Зелена граница", който получи наградата на журито на филмовия фестивал във Венеция по-рано този месец.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата