facebook
twitter

Култура

Кралят на циганската цигулка ще възпламени НДК

Унгарският виртуоз Роби Лакатош е седмо поколение музикант
369
 снимка: jazzpeople.ru
Роби Лакатош със своя ансамбъл

14.12.,

зала 1 на НДК

След гастроли в Концертгебау, Карнеги хол, Сантори хол и Операта в Сидни тази събота Кралят на циганската цигулка ще свири за пръв път в София (през пролетта той гостува във Варна). Ексцентричният унгарски виртуоз Роби Лакатош е посрещан с еднакъв възторг от критиката и публиката. Носят се легенди за концертните му фиести, за главозамайващите фестивални представяния с неговия ансамбъл. При него всичко е импровизация - според настроението на слушателите той решава дали да свири джаз, класика или балкански ритми; променя модуса на композициите спрямо реакциите на аудиторията.

Седмо поколение цигулков виртуоз, артист с класическа подготовка, сюблимен интерпретатор, аранжор и композитор, Лакатош е продължител на легендарната музикантска фамилия Бихари. Той стъпва върху вековна традиция, за да създаде своя специфичен стил, съчетаващ циганската музика с орнаментиката и духа на класиката, джаза и чардаша. Кариерата му тръгва нагоре след срещата със сър Йехуди Менухин. "Той идваше в моя клуб в Брюксел всеки месец в продължение на години. Покани ме да изсвиря три концерта заедно с него. От този момент започна всичко за мен. Моят първи договор с „Колумбия“ дойде тогава, после с „Дойче грамофон“ и така нататък. Менухин беше велик артист и голям човек. А Стефан Грапели беше съвършеният джазмен, с него беше удоволствие да импровизираме заедно. С Найджъл Кенеди също имахме страхотни преживявания - той може да свири всичко - класика, но и фантастичен джаз, ирландска музика и дори рок. Винаги е приключение да сме на една сцена“, разказва за пътя си към върха Лакатош.

Роби Лакатош пристига в София със своя ансамбъл - контрабасиста Вилмош Чикош, цимбалиста Йено Листеш - титулуван като най-добрия от поколението си на този специфичен инструмент, Ласло Бони - втора цигулка, китариста Ласло Балог и пианиста Роберт Жакчи Лакатош. "Много съм щастлив, защото имам до себе си страхотни музиканти. Изключително трудно е да се открият такива артисти - перфектни в класиката, изгарящи в циганската музика и извънземни в джаза. Какъвто и вид музика да свирим, ние трябва да сме поне 100-процентови. Това е една от тайните на нашия успех."

Към тях ще се присъедини и български симфоничен оркестър - този на Classic FM Radio. 

В София унгарският виртуоз ще свири с историческата цигулка, с която излиза на сцената в най-престижните зали по света. Тя е изработена през ХVIII век и е дело на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа - Анселмо Белосио. Специфичният външен вид на Лакатош, който е оценен и от киното - с неговите емблематични мустаци и хусарски костюми, слага свой печат и върху безценния инструмент. Знаменитите мустаци стоят като подпис на капака.

Концертът на Роби Лакатош се организира от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария у нас. Билетите започват от 40 лв. и могат да се купят на касите на НДК, в мрежата на "Ивентим", Български пощи, бензиностанции OMV и др. 

Ключови думи:

Роби Лакатош, концерт, НДК

Още

"Хелоуин" пеят с трима вокалисти в "Арена Армеец"
Ник Мейсън идва със старите песни на "Пинк Флойд"

20.02.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

2530 5
Цонко Цонев ще прави фест в комплекс "Камчия"

18.02.2020

540