facebook
twitter

Култура

Командарев печели награди и по време на пандемия

"В кръг" с два приза от състоялия се виртуално фестивал във Висбаден
158
 снимка: Арго филм
Стефан Командарев и екипът му на снимачната площадка на "В кръг".

"В кръг" на Стефан Командарев стана първият български филм, печелещ международни награди и по време на пандемия. Полицейската драма се окичи с двата основни приза на фестивала GoEast във Висбаден, Германия. Това са "Златна лилия" и Наградата на критиката ФИПРЕССИ. "Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят", се казва в становището на основното жури за българския филм.

Заради екстремните обстоятелства, 20-ото издание на фестивала във Висбаден бе и първото, което се проведе изцяло онлайн. Участваха 107 продукции от 40 държави. 

Това не са първите международни награди за "В кръг" - дотук той има в колекцията си десетина, след които две от фестивала в Сараево. 

„Като режисьор имам вече около стотина награди, но тези две са по-специални за мен, за пръв път са от онлайн фестивал“, сподели пред БНР режисьорът. Той похвали екипа си за чудесната работа, а и организаторите на фестивала, които не се уплашиха от коронавируса и все пак го проведоха. "Зрителите гледаха филмите онлайн, членовете на журитата обсъждаха и обявяваха оценките си онлайн. За церемонията по награждаването бяха направили виртуален киносален с виртуални водещи. Успяха да запазят събитието, да запазят празника и зрителите си."

Надеждите са през ноември да има нормално издание на GoEast, когато Командарев ще представи "В кръг" лично пред публиката в немския град.

Филмът, разказващ историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София (Стефан Денолюбов и Ирини Жамбонас, Иван Бърнев и Асен Блатечки, Зуека и Стоян Дойчев) е втори поред в планираната трилогия, която Командарев започна с таксиджийската драма "Посоки" през 2017 г. Заключителния опус режисьорът, който е завършил медицина преди да се захване с кино, ще посвети на прелитащите из столицата линейки.

 

 

Все още няма коментари

Още

Бургас куфее в ритъма на евродиско от 90-те

09.08.2020

416
MTV с две нови награди - за изпълнение и клип под карантина

31.07.2020

134
Тилда Суинтън ще получи почетен "Златен лъв"

22.07.2020

100

Влез или се регистрирай за да коментираш