Медия без
политическа реклама

Кога за последно написахте писмо на някого?

Нов роман от авторката на бестселъри Карстен Хен

17 Март 2024МАРИЯ ДОНЕВА

Жената, която пишеше писма“, Карстен Хен, превод Ваня Пенева, издателство „Ера“

„Писмото е разговор, а четящият определя скоростта. При желание писмото може да бъде най-бавната форма на разговор. Или най-бързата. Получателят може да чете всяко изречение по много пъти, да го огледа от всички страни, да търси скритото между редовете. Може да се забави с отговора, защото не е нужно да отговори директно. Може да подбере думите си след дълго обмисляне, за да изпълнят получателя с чувство на щастие и всеки път, когато чете писмото, да го усеща като прегръдка. Може, естествено, да постъпи и по друг начин: да подбере най-силните, най-уязвяващите ругатни. Писмата са като всички онези неща, които притежават истинска власт: те причиняват и добро, и зло.“

Ако сте мили, мекосърдечни хора без големи претенции към литературата, тази книга ще ви приюти в прегръдката си и ще ви разкаже окуражаваща история. Това е запазената марка на Карстен Хен – да открива добри хора в малки градчета и да покаже, че всеки от тях има своето място в общността, че макар и незабележими, те са незаменими за тези, които ги обичат. Дали препоръчват точното четиво като в „Човекът, който разхождаше книги“, дали предлагат храна като в „Пекарят, който създаваше истории“, или пък настройват пиана, или подстригват бездомниците безплатно, героите на тези романи са щедри, макар и наранени, обичащи, макар и самотни, и уникални – като всеки от нас.

В новия роман героинята Кати се чувства неудовлетворена от живота си и е готова за нещо ново. Но преди да пристъпи към промяната, тя решава да напише писма до всички, които са важни за нея, за да си изясни отношенията и да се сбогува с тях. Някои писма звучат обвинително, а други са изпълнени с признателност. Тя не ги изпраща по пощата, а ги носи лично и ги прочита на глас пред получателя – а за срамежливка като нея това е истинско изпитание.

Мястото, където живее Кати, е на ръба между селото и града. Тук всички се познават и всеки има мнение за живота на останалите. Така че кампанията с писмата бързо става известна и е особено забавно как всеки, към когото Кати се приближи, хуква да се крие, размахва ръце, стиска очи и вика – не искам писмо, недей да ми четеш нищо!

Тези писма са истинска сензация. Във всеки случай са нещо необикновено и особено, дори на място, където всички са чешити. Един се е посветил на Арктика, макар че никога не е стъпвал зад полярния кръг, друг живее с холивудски филми, измислени спомени или пък с крехката си порцеланова колекция. Героите са доста литературни, като изрязани от хартия и изписани с хубави думи. Често мотивацията им е неубедителна, а реакциите пресилени, но в своя измислен свят си подхождат отлично. Атмосферата на романа е деликатна и декоративна и изисква от читателите си да бъдат също толкова мили и фини. Дори дупките в сюжета и нереалистичните образи се вписват в общия стил, така че ако се настроите да четете добронамерено и толерантно, ще получите един общ пакет от прозрения, мек хумор, вълнения, влюбвания и другарство, които да ви утешат за собствените ви тревоги и страхове.

Възможно е дори да ви вдъхновят да напишете писмо до някого. Това никак не е лоша идея! „Писмото никога не настоява да бързаме. Писмото не ни се присмива за нескопосаните изречения. Писмото приема всяка мисъл търпеливо и без да ни съди. Писмото е истински подарък!“

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?