Медия без
политическа реклама

Кан започна с шумни овации... и плюене

Пандемичното издание на бляскавия кинофестивал изглежда почти като всяко друго

07 Юли 2021
Червен килим, впечатляващи тоалети, тържественост: Бела Хадид пристига на откриването на 74-ия фестивал в Кан.
снимка:ЕПА/БГНЕС
Червен килим, впечатляващи тоалети, тържественост: Бела Хадид пристига на откриването на 74-ия фестивал в Кан.

Неколкократно ставане на крака и шумни овации съпроводиха откриването на 74-ия кинофестивал в Кан снощи. Най-бляскавото събитие в света на киното започна след 24-месечна пауза - през 2020 г. бе първото му пропуснато издание след края на Втората световна война и бунтовната 1968-а, когато прожекциите са прекъснати заради студентските вълнения.

Бароковата пищност на този обичан празник на киното е налице - тоалетите, фотографите, гостите. В зала "Люмиер" на Фестивалния дворец са заети всичките 2000 места за откриването. Единственият видим знак за все още неотминалата пандемия е, че зрителите носят маски. Технически обаче има някои трудности за поканените - оказа се, че само зелените сертификати от Европейския съюз притежават нужния баркод и дори да са надлежно ваксинирани, гостите от останалите части на света трябва да дават антигенни тестове със слюнка. Поне не им бъркат в носа, но и от това имаше оплаквания, пише "Варайъти". 

Церемонията снощи бе открита с връчването на почетна "Златна палма" за цялостен принос към киното на Джоди Фостър. "Вие сте възнаградена за вашата изключителна и талантлива служба на Десетата муза", каза артистичният директор на фестивала Тиери Фремо на американската актриса, която е едва деветият лауреат на наградата (другите са Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Маноел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Аньес Варда и Ален Делон). Фостър получи приза от ръцете на Педро Алмодовар, чиято поява на сцената не бе предварително обявена и бе на свой ред шумно аплодирана от публиката.

Първата прожекция на фестивала бе филмът "Анет" - неортодоксален мюзикъл на режисьора Лео Каракс с участието на звездите Адам Драйвър и Марион Котийар. Финалът му бе посрещнат с почти петминутни аплодисменти - не само заради филма (от чиято продължителност от 160 минути някои се оплакаха), а и заради завръщането на Кан и нормалността. Филмът, първи за своя автор от 9 г. насам, получи положителни рецензии от международните критици, които изгледаха премиерата му на Лазурния бряг.

Фактът, че фестивалът в Кан изобщо се провежда, е своеобразен триумф. Само преди два-три месеца много кинодейци сериозно се съмняваха, че директорът Фремо ще успее да го реализира, но стартът на ваксинационната кампания в Европа направи възможно провеждането му. Организаторите на фестивала обявиха, че ще се спазват строги протоколи за безопасност, според които всички гости трябва да носят маски по време на прожекциите и да спазват дистанция от един метър, докато чакат на опашка. С цел осигуряване на постоянна циркулация на въздуха климатичните инсталации ще работят без прекъсване. Оборудван е също и медицински кабинет, за да може да бъде оказана своевременна помощ в случай на неразположение на някой от гостите.

24-те претенденти за "Златна палма" ще бъдат оценявани от жури с председател Спайк Лий - първият чернокож на тази длъжност, който освежи фотосесиите на откриването със своя яркорозов костюм. 

В селекцията на фестивала е и български филм: във втората по важност конкурсна програма "Особен поглед" се състезава "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова, в който участва вече световноизвестната и номинирана за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата