Медия без
политическа реклама

Как правителствата помагат на културата по света и у нас

Министърът Боил Банов обеща допълнителни средства за социално и структурно подпомагане на независимия сектор

01 Апр. 2020
Министър Боил Банов търси начини да помогне на независимия сектор в културата.
Министър Боил Банов търси начини да помогне на независимия сектор в културата.

Във втората си онлайн среща с представители на независимите артисти и културни дейци от различни сфери, министърът на културата Боил Банов обеща, че ще потърси допълнителни средства от правителството, които да допълнят ограничения и крайно недостатъчен бюджет на Национален фонд „Култура“, вече разпределен по действащи програми.

На срещата беше решено да се създаде работна група с представители на Министерство и независимия сектор. До петък, 3 април, групата трябва да предложи механизъм, по който необходимите социални и структурни мерки да се добавят като нови програми на фонд „Култура“, като по този начин надградят неговата дейност до момента. Допълнителният бюджет за култура може да бъде осигурен от неусвоените, преразпределени средства по структурните европейски фондове и от пренасочването на средства при преструктурирането на националния бюджет.

Свободно практикуващите артисти у нас са около 2/3 от общо 95 000 души, заети в сектора. В момента те не се ползват с никаква защита от държавата, тъй като обявените кризисни мерки 60:40 засягат само работещите на трудов договор, каквито в културата са малко. 

Досега бе изчислено, че загубите на културния сектор от карантината ще достигнат 7 млн. лв. само до края на сезона. В дните преди срещата над 10 именити наши актьори, режисьори, писатели, музиканти записаха свои видеообръщения в подкрепа на кампанията.

***

И докато у нас министърът и независимите творци се събират, за да се разбират, анализират, трансформират и преструктурират — защото такива са тукашните традиции — други страни със застрашена култура постъпват по други начини.

Бъдещето на френският културен модел е в опасност. Така обобщи настоящата ситуация френският министър на културата Франк Ристер, самият той заразен с коронавирус, и обяви поредица от мерки за спасявана на изкуствата и творческите индустрии в страната. Това се случва след като много професионалисти изведнъж се оказаха безработни заради масовата отмяна на вече планирани, спектакли, концерти и други събития.

Френското правителство планира да смекчи икономическите последици от пандемията, като налее общо 22 милиона евро в културния сектор.  Сумата ще бъде разпределена така: 10 млн. за музикалната индустрия, 5 млн. за театър и танц, още 5 млн. за издателска дейност и 2 млн. за изящно изкуство, музеи и галерии.

Във Франция има специален режим за работа на свободните професии в изкуствата. Системата им позволява да взимат заплати дори и между отделните проекти, когато не работят. Но има условие - да са работили срещу заплащане не по-малко от 507 ч. в рамките на годината. При сегашните извънредни обстоятелствена това правило ще бъде смекчено.

Във Великобритания Съветът по изкуствата съобщи за създаването на спасителен пакет от 160 милиона паунда за културния сектор, с които ще се помогне на театри, музеи и други да преодолеят „огромната загуба на приходи“, с която вече се сблъскват.

Сумата ще включва средства както за националните културни организации, така и за спешна помощ за свободни артисти. Пакетът ще включва 90 милиона лири за подкрепа на непечеливши организаци, 50 милиона лири за организации извън националното портфолио на Съвета и 20 милиона паунда за творци и артисти на свободна практика, които ще могат да кандидатстват за безвъзмездни помощи до 2 500 британски лири на човек. 

Германското федерално правителство на свой ред се включва с обширен пакет от помощи. За малкия бизнес и свободните професии - включително културния, творческия и медийния сектор - страна ще отдели зашеметяващите 50 милиарда евро. "Ние знаем за трудностите, знаем за отчаянието", каза в специално заявление министърът на културата Моника Грютерс. „Културният сектор се характеризира с висок дял самонаети хора, които сега имат проблеми с издръжката си.“  

Финансирането ще бъде под формата на безвъзмездни средства, предназначени да помогнат за режийни разходи като наеми на сцени и ателиета за творците. В рамките на пакета ще бъдат достъпни и заеми. В допълнение към отделните личности и организации, свързани с изкуството, финансирането ще подкрепи медийни предприятия, включително вестници.

Освен това държавата ще поеме за шест месеца социалното осигуряване на творците на свободна практика - включително художници, като за тази цел ще бъдат вложени още 10 милиарда евро. Законодателството ще защити наемателите от тази група от изгонване, в случай че не могат да си плащат наема. 

Но помощта може и да не дойде толкова бързо, колкото се очаква: според съобщения в Artnet News и в социалните мрежи, процесът е „силно бюрократизиран“ - с няколко форми за попълване и указания от над 60 страници дребен шрифт. Все пак Германия остава световен първенец по средства, заделени за културата.

„В тази историческа и доскоро невъобразима ситуация, нашето демократично общество се нуждае от своя уникален и разнообразен културен и медиен пейзаж“, заяви Грютерс. „Творческата смелост на креативните хора може да помогне за преодоляване на кризата. Трябва да използваме всяка възможност да създаваме добри неща за бъдещето.  Ето защо творците не само  са незаменими, те са и жизненоважни, особено сега". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата