Медия без
политическа реклама

Независимият културен сектор може да бъде спасен със 7 млн. лв.

Някой подари ли ви тези дни бензин, попита риторично и номинираният за "Оскар" аниматор Теодор Ушев

снимка: Арт фест

Загубите на независимия културен сектор от карантината ще достигнат 7 млн. лева до месец юни 2020-а. Ако забраната за провеждане на културни събития продължи до края на годината, ще "потънат" около 16 млн. Това показват резултатите от проучване, направено сред почти 500 независими културни организации и артисти от цяла България. Междинните резултати ще бъдат представени на министъра на културата на среща в петък, 27 март - Международния ден на театъра, но събирането на данните ще продължи до 29 март. Всички продуценти и артисти на свободна практика могат да се включат в допитването на този адрес. В инициативната група, създала проучването, са представители на организациите: АСТ Асоциация за свободен театър, "Арт фест" - хората зад "София филм фест", Българска музикална асоциация, Derida Dance Center, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства" (One Dance Week) и др. 

В началото на седмицата над 1000 представители на културния сектор, независими артисти и продуценти изпратиха писмо до министър Боил Банов, с копие до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов (същият, който вчера нарече всички тези хора "маргинали, на които няма как да се помогне"), председателя на парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел. В писмото се предлага въвеждането на две спешни мерки. Едната е социален фонд в подкрепа на бедстващите артисти, които в сегашната ситуация не са в състояние да упражняват професията си и на практика са лишени от доходи, с които да покриват дори непосредствените си битови нужди. Втората мярка е създаването на структурен фонд, който да подкрепи независимите културни организации, застрашени от изчезване в тази форсмажорна за целия свят ситуация. Организациите и артистите настояват тези две мерки да бъдат финансирани чрез средства от европейските фондове, предвидени специално за кризата. Опасенията им са, че ако се разчита само на вече гласувания бюджет на МК за сесии за създаване на независимо културно съдържание и събития, това ще нанесе непоправими щети за сектора.

На 18 март свое писмо до културния министър депозира и Българска фестивална асоциация. Тя припомня, че сред отменените заради пандемията хиляди културни събития по цял свят са и емблематичните за страната ни фестивали "София филм фест”, МФ „Мартенски музикални дни", "Европейски музикален фестивал", "Софийски музикални седмици". Позицията на БФА можете да прочетете тук

Накратко и двете организации обръщат внимание на гласуваната от ЕС "Финансова инициатива в отговор на коронавируса", по която немалко средства следва да получи и България, като възможност за подкрепа на културния сектор редом с другите малки и средни бизнеси.

 

Независимо от тези инициативи, българският художник и номиниран за "Оскар" (2017, за "Сляпата Вайша") аниматор Теодор Ушев публикува в своя фейсбук профил апел в подкрепа на всички онези културни дейци и институции, които даряват безвъзмездно своя професионален продукт за повдигане на духа в коронавирусната криза. 

"В тези тежки за ВСИЧКИ времена, надявам се си даваме сметка каква роля за запазване на висок дух играе изкуството. Когато новините, произвеждани от неадекватни и малоумни политици просто ни разбиват психически, когато практически е невъзможно да бъдем пълноценно физически активни, единственото бягство на духа е в стотиците театрални, оперни постановки, филми, музика, виртуални изложби, и колекции. Те са НИ дадени БЕЗПЛАТНО! И това е изкуство, в което са вложени огромно количество труд, средства, милиони артисти, техници, продуценти. Тези хора първи останаха без препитание, изгубиха работата си. Културната индустрия беше първата, която понесе ударите на рестрикциите. Всъщност артистите, които не са най-богатите хора на света, ни дадоха продукцията си безвъзмездно. Без ваучери. Безусловно. Без хленчения за умиращия си бизнес. Някой подари ли ви тези дни бензин? Храна? Облекла? Коли? Хляб? Кафе? Вода? Ток? Някой даде ли ви залежалата си продукция? Не.

И когато всичко това свърши, спомнете си кой ви е давал, тихо и без претенции . И кой е взимал от вас. И благодарение на какво, в тези дни между четири стени, не сте се чувствали като в зандан, а сте можели през едно малко екранче да гледате опера в МЕТ, и в същия ден да отидете на театър в Москва, или Цюрих. Просто, след Голямата Дисоциация, преди да се втурнете отново по молове, екзотични разходки и ресторанти - купете си билет за кино, отидете на театър, или балет. Като малък жест на солидарност."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата