Медия без
политическа реклама

Независими артисти искат компенсация от държавата

С писмо до културния министър те настояват да бъдат обезщетени за периода на затворени зали и салони

18 Март 2020
Затворените за неограничено време напред сцени със сигурност ще доведат много хора до банкрут.
Pixabay
Затворените за неограничено време напред сцени със сигурност ще доведат много хора до банкрут.

Държавата да компенсира и независимите артисти и продуценти, които създават културен продукт без да ползват делегирани бюджети, искат те самите в писмо, адресирано до министъра на културата Боил Банов, с копия до Томислав Дончев, Владислав Горанов и Цвета Караянчева.

„Във връзка с наложената забрана за провеждане на културни събития, настояваме за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културни организации и творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Много от нас остават без доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства. В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а Ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури. Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Министерство на културата за всички, работещи професионално в сферата на културата”, гласи текстът на писмото.

Обръщението е подписано от хората зад „София филм фест“, „Дерида денс център“, фондация „ЕДНО за култура изкуства“, организираща „One Dance Week”, “Българска музикална асоциация“, „ACT Асоциация за свободен театър“ и много други по-малки театрални компании, продуценти и независими артисти.

Всички те искат министерството да определи „месечна безвъзмездна финансова компенсация за независими културни институции и организации, активно работещи към настоящия момент, както и за ощетените от ситуацията творци на свободна практика, считано от 8 март 2020 за периода на забрана за провеждане на културни събития”.

“Смятаме за наложително да се направи анализ на прогнозните загуби на независимия културен сектор в България до края на първото полугодие на 2020 г., за да се обхване размера на претърпените щети от сектора. Културата е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено”, твърдят творците. Последното е вярно, но едва ли при предстоящия колапс на икономиката някой ще се трогне точно от техните вълнения. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата