Медия без
политическа реклама

Актьор от „Игра на тронове“ иска $ 40 млн. обезщетение за неправилен арест

Джоузеф Гат бе обвинен за несъществуващ еротичен чат с 16-годишна фенка и нарочен за сериен педофил

09 Апр. 2024
Джоузеф Гат на холивудската премиера на филма с негово участие "Дъмбо" през 2019-а.
ЕРА/БГНЕС
Джоузеф Гат на холивудската премиера на филма с негово участие "Дъмбо" през 2019-а.

Актьорът Джоузеф Гат, познат с ролята на Тен Варг от култовия сериал „Игра на тронове“, съди града Лос Анджелис за 40 милиона долара за неправомерен арест. През 2022 г. той бе обвинен, че е имал сексуално заредена комуникация онлайн с непълнолетна фенка и името му бе разпространено из всички медии. През февруари следващата година Гат бе оправдан, но щетите върху имиджа и професионалните му ангажименти вече бяха свършен факт.

Сега актьорът иска обезщетение от 40 милиона от града Лос Анджелис и от редица личности, включително окръжния прокурор Джордж Гаскон, за неправомерния арест, съобщи Variety.

Гат е британец, бял, богат и известен, звезда в Холивуд благодарение на участията му в продукции като „Тор“, „Стар Трек: Пропадане в мрака“, „Черният Адам“, „Дъмбо“, „Истински детектив“ и др., но въпреки това се озовава в месомелачката на полицията в Лос Анджелис, често критикувана, че действа прибързано и брутално. Смущаващото обвинение, че е поддържал онлайн сексуална връзка с 16-годишна почитателка, компрометира кариерата му. В жалбата от 38 страници, подадена в Окръжния съд на Калифорния, 52-годишният Джоузеф Гат говори, че срещу него са били използвани нереални обвинения, изфабрикувани доказателства, фалшифицирани снимки, приети за достоверни, и заплахи, когато се е опитал да се защити. Актьорът беше арестуван от детективи от отдела за непълнолетни в полицията на Лос Анджелис и оперативната група за престъпления срещу непълнолетни. Следователите тогава били получили сигнал от щата Вашингтон, че Гат е влязъл в непозволени отношения с непълнолетното момиче.

Актьорът беше освободен още същия ден срещу гаранция от 5000 долара, той категорично отрече обвиненията, но името му се появи в медии, придружено някъде и с характеристиката „сериен педофил“. Макар да е известен и като една от най-ангажираните знаменитости в защитата на гражданските права и в борбата срещу дискриминацията, Гат е отстранен от две продукции, в които е избран да участва, и в следващите месеци изпада в депресия. За да плати съдебните си разноски, той е принуден да продаде една от своите суперлуксозни лимузини.  

Актьорът никога не е познавал или срещал лично фенката, която го обвинява. Той влиза в контакт с нея през октомври 2020 г., след като приятел на момичето й подарява видео съобщение в приложението Cameo от името на Гат, в което актьорът й отправя пожелания за рождения ден. Непълнолетната, която живее в щата Вашингтон, му пише, за да благодари. През следващите три месеца двамата разменят няколко съобщения и актьорът е отговарял, се казва в жалбата, по „напълно подходящ начин и в съответствие с размяната на съобщения между знаменитост и фенове“. Момичето обаче, което имало мания по Гат, не останало доволно и започнало да фабрикува фалшиви разговори между двамата, използвайки Snapchat и изкуствен интелект. Във фотомонтаж фенката „фотошопнала“ фалшива татуировка с нейното име, изписана на десния бицепс на Гат. Една от сестрите на момичето направила няколко скрийншота на съобщенията и ги изпратила в полицейско управление в щата Вашингтон през април 2021 г. Никой не се е сетил да провери дали наистина тези съобщения съществуват в мобилния телефон на фенката, отбелязва актьорът в жалбата си.

След като полицията в Лос Анджелис, където той живее, е била уведомена от Вашингтон, разследващите предприемат действия да го арестуват. Ако непълнолетната е била помолена да покаже мобилния си телефон за потвърждение, това би било достатъчно, за да се разкрие, че размяната на еротични съобщения е само плод на нейното въображение, изтъква Джоузеф Гат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата