Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вместо телени мрежи ЕК ще финансира компютърни мрежи

България получи нов сигнал да не разчита на европейски пари за ограда по границата с Турция

06 Февр. 2023
Ивнинг стандард
Марош Шевчович гледа през компютърния екран на проблема с оградата

Министрите по европейските въпроси изпратиха днес на България нов сигнал да не разчита  на европейски пари за укрепване на оградата по границата си с Турция. Една от главните теми на заседанието на Съвета по общи въпроси бе незаконната миграция, която въпреки че тревожи страните от ЕС не предизвиква желание за общо изграждане на стени по външните граници на съюза.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович (Словакия) каза пред журналисти, че ЕК е готова да отпусне средства за нови компютърни мрежи и за обучение на граничари, за ремонт и разширяване на граничните пунктове, за средства за наблюдение на границата и за тяхната поддръжка, но не и за изграждане на огради.

По неговите думи, цитирани от БТА, на днешното заседание е било обсъдено очакването на няколко страни ЕС да осигури бюджет за оградата по границата между България и Турция. ЕК цели да осигури европейски бюджет там, където това би донесло най-голяма добавена стойност, пояснил Шефчович.

БЕЗ БАРИЕРА

Австрия премахна снощи контрола по границата със Словакия, въведен през септември миналата година поради засиления трафик на нелегални мигранти и поради факта, че и Чехия въведе контрол по чешко-словашката граница, предаде БТА.  По данни на Министерството на вътрешните работи от края на септември са били заловени 24-ма трафиканти, действащи от Словакия.

Евросъюзът няма да ни плати за издигане на по-солидна ограда по границата с Турция, но Румъния може да ни направи безплатна ограда по общата ни граница в Добруджа.

 

Още по темата