Медия без
политическа реклама

Финландия затваря и последния ГКПП с Русия

Ще се пропускат само товарни камиони, и то само през пункта зад Полярния кръг

28 Ноем. 2023
Засилилият се мигрантски поток откъм Русия наложи затварянето на границата от страна на Финландия
Туитър
Засилилият се мигрантски поток откъм Русия наложи затварянето на границата от страна на Финландия

Финландия затваря цялата си граница с Русия, заради засиления мигрантски натиск, обяви премиерът Петери Орпо на пресконференция.

Двете страни имат 1340 км обща граница, която е най-дългата в Европа, а по цялото протеженение има всичко на всичко девет ГКПП. Към момента отворен бе единствено този отвъд Полярния кръг - станцията Рая-Йоосепи, след като правителството затвори останалите, с оглед на засилилия се наплив на мигранти от Близкия изток и Африка. Но, според финландската гранична охрана, мигрантите са продължили да преминават през Рая-Йоосепи и само през изминалия уикенд в страната са влезли общо 60 нелегални.

Според решението на правителството всички ГКПП се затварят за 14 дни за всякакви хора пътуващи от руска страна, като ще могат да преминават само товарни камиони. 

Финландия обвинява Русия, че изпраща целенасочено мигрантите към нейната граница, след като през април Москва предупреди, че ще предприеме "контрамерки в тактически и стратегически план" заради решението на Хелзинки да се присъедини към НАТО. 

Само през ноември от Русия във Финландия са влезли около 900 души, търсещи убежище - граждани на различни страни, включително на Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен. Преди началото на този наплив финландските гранични власти регистрираха не повече от един подобен случай на ден.

Анализ на Института за изследване на войната (ISW) сочи, че опитът на Русия да предизвика мигрантска криза на финландската граница се е провалил поради бързата реакция със затварянето на границите. Съобщава се още, че руските власти са наредили на вътрешното министерство да събере мигранти от Близкия изток, Африка и други региони и да ги изпрати към финландската граница.

Вчера и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия подпомага пристигането на мигранти по границата ѝ с Финландия "и така оказва натиск върху съседна страна членка на НАТО". Той увери, че НАТО стои изцяло зад Финландия, която влеза в Алианса през април. Столтенберг приветства и изпращането на границата на страната с Русия на допълнителен брой служители на "Фронтекс".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Финландия, граница

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?