Медия без
политическа реклама

Почина тясно свързаната с България писателка Мерсия Макдермот

Авторката на книги за Васил Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански си отиде от този свят на 95 години

01 Апр. 2023
Мерсия Макдермот
БГНЕС
Мерсия Макдермот

На 31 март на 95-годишна възраст е починала британската писателка и историчка Мерсия Макдермот. Новината съобщи с пост във "Фейсбук" историкът доц. Тодор Чобанов. Макдермот бе чуждестранен член-кореспондент на БАН от 1987 г. и доктор хонорис-кауза на Софийския университет от 2007 г.

Нейната преподователска и научна работа е тясно свързана с България. Тя е автор на първата пълна история на България на английски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски "Апостолът на свободата", както и биографията на Гоце Делчев "Свобода или смърт" и трудове за Яне Сандански. Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 г. - "Имало едно време в България". 

От 1957 до 1989 г. тя посещава често или живее в България. От 1963 до 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по "Националноосвободителното движение в Македония" в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на Ордена на розата, орден "Кирил и Методий" и орден "Мадарски конник". Неин личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция "Архиви". Преди две години Макдермот получи и грамота за заслуги към София.

Поклон пред паметта ѝ!

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

култура

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?