Медия без
политическа реклама

Иво Димчев поема на турне в Европа и САЩ

Ексцентричният пърформанс артист подготвя и първата си изложба в Ню Йорк

15 Яну. 2024
Иво Димчев (вдясно) на сцената.

 След успеха на интерактивното му шоу "В Ада с Исус/Toп 40", което вече впечатли публиката в Ню Йорк и Сан Франциско до степен "Ню Йорк Таймс" да му посвети голяма статия, ексцентричният пърформанс артист Иво Димчев обяви датите от новото си международно турне. 

На 16 януари той ще пее в театър Frascati в Амстердам, а два дни по-късно ще излезе на сцената на музикалния фестивал Eurosonic Noorderslag, провеждащ се всяка година в нидерландския град Гронинген. Четиридневното събитие включва музикален фестивал, конференция с участието на представители от музикалния бизнес по цял свят, както и раздаването на наградите Music Moves Europe Awards. Очаква се 38-то издание на музикалния форум се очаква да бъде посетено от над 40 000 посетители.

На 22 януари Иво Димчев ще е специален гост на Hotel Café в Лос Анджелис, където ще представи своя спектакъл. На 2 февруари и на 3 март провокативния артист ще гастролира в кабаре "Оазис" в Сан Франциско, популярен нощен клуб за театър и пърформанси. Американското турне на Димчев ще продължи от 15 до 25 февруари в експерименталния и независим театър LaMaMa в Ню Йорк. 

Българската публика ще може да се срещне с него преди първа пролет, на 19 март в клуб "Строежа".

В края на 2023 г. "Ню Йорк Таймс" отдели две страници за Иво Димчев, а известната танцова критичка Джия Курлас написа: "Богатият му глас може да стопи всяка защита и предразсъдък". "Във "В Ада с Исус" Димчев задава своите неудобни въпроси, които сам описва като изкуствени дилеми, върху които повечето хора никога не биха се замислили. Целта е да провокира въображението на зрителите. Паметник на Марина Абрамович или на Мадона е по-добре да има във "Вашингтон Скуеър Парк"? Кое е по-важно за едно шоу – добра музика, добра хореография или добра история? С кого бихте правили секс: Байдън, Путин или Далай Лама?", пише изданието.

"Дори и да не задавам пряко въпроса на публиката, знам, че те вземат решения в главата си. Не задълбаваме повече от това, не искам. За мен е важно да покажа целия спектър на посоките", разказва Димчев пред "Ню Йорк Таймс".

Освен за шоуто на българския пърформанс артист, Джия Курлас му дава думата да разкаже и за своя живот в България. "Свободата има цена", казва Димчев, "и аз съм готов да я платя, каквато и да е тя." Той разказва пред вестника, че в родината си се е сблъсквал със съпротива, хомофобия и дори смъртни заплахи. 

През април Иво подготвя и първата си изложба в Ню Йорк, като е решил да вкара картините си в чисто нов спектакъл, по който вече е започнал работа. От години той твори автопортрети, които подписва със специален печат и телефонния му номер. През пролетта предстои да гледаме певеца и в трети сезон на сериала "Съни Бийч", който ще се излъчва по bTV.

Българската премиера в "В Ада с Исус" бе миналия ноември в столичната "Топлоцентрала".

Още по темата