Quantcast

Медия без
политическа реклама

Историите на футболните ни съдии влизат в "Топлоцентрала"

Авторът на моноспектакъла „Свирка“ – актьорът Иван Станчев, също е бил арбитър на зеления терен

07 Ноем. 2023
Личен архив
Героят на Иван Станчев - като арбитър, "разполовен" между ЦСКА и "Левски"...

Младият актьор Иван Станчев представя премиерно на 16 и 17 ноември от 20.00 ч. на бар-сцената на Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ своя авторски моноспектакъл „Свирка“. Театралният факт е вдъхновен от действителни истории на български футболни съдии и изследва изборите, които един арбитър трябва да прави в кариерата си, но представлението изгражда и паралели с личния живот на човека и отговорността всеки да бъде съдия в собствения си живот. „Да не съдим, а да разбираме“ е мотото на моноспектакъла на Станчев.

Кое е това, което ни мотивира да използваме свирката както на футболния терен, така и в живота? Кой ни казва кога да свирим и кога – не? Това са въпроси, на които няма да получим готов отговор, но те ще ни накарат да се замислим над тях и може би – да се опитаме да им отговорим, когато сме насаме със себе си…

„Това е текст, който написах по време на пандемията. Той е вдъхновен от реални разкази на български футболни съдии, а и от моя личен опит да бъда съдия в продължение на пет години“, споделя Станчев. И в добавка предупреждава, че за да се случи „Свирка“, всеки един зрител ще трябва да участва. Режисьор на моноспектакъла е Веселин Петров.

Иван Станчев е възпитаник на проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ, познат е на мнозина като артист от импровизационната театрална трупа „Клонираните“. Веселин Петров е носител на награда „Аскеер“ за изгряваща звезда за участието си в актьорския ансамбъл на постановката „Кралят елен“ (2018), както и победител в конкурса за най-добър млад режисьор на името на Слави Шкаров за спектакъла „Хляб в джоба“ от Матей Вишниек на ДТ „Стефан Киров“ – Сливен (2019).

Композитор на музиката за моноспектакъла е Цветослав Тошев, дизайнът и визията са на Ида-Мария Петрунова, гласът зад кадър е на актьора Михаил Сървански. Пиесата е създадена с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд “Култура”. Продуцент е театрално сдружение „Реплика“.

 

ГОДИШНИНА

Този месец Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ отбелязва две години от своето създаване: време, за което в него са се състояли над 1700 артистични, социални и образователни събития, близо 150 от които – с чуждестранно участие и в партньорство с европейски и световни културни организации.

РЦСИ се превърна в може би най-бързо развиващата се културна институция у нас, в същинско арт сърце на столицата, отбелязват от екипа начело с режисьора Веселин Димов. И в празничния ноември локацията ще предложи силен български афиш, премиери и международни спектакли, които ще видим за първи път у нас. Сред творците, създали облика на това място за изкуство, и този месец ще бъдат Марий Росен, Крис Шарков, Гергана Димитрова, Здрава Каменова, Касиел Ноа Ашер, Vox Populi, Emergency Theatre и др.

На 17 ноември премиерно ще гледаме последния спектакъл на формацията за документален театър Vox Populi – “Медена луна”. В същия ден ще бъде показан премиерно и най-новият импровизационен формат на ХаХаХа ИмПро театър – "ОнтарбоаН", с който ще преживеем дните от седмицата в обратен ред. Премиера на 22 ноември ще има и втората част от трилогията на Emergency Theater – "Празна е стаята на удоволствието", продължение на "Сцени на разсъмване" на Юлияна Сайска, Елена Димитрова и Цвета Софрониева. Премиерата на театралния пърформанс "Юдит Клайн" от Клара Армандова и Георги Новаков ще бъде на 16 ноември.

Международната програма през ноември, проявите на визуалните изкуства и изобщо цялостния афиш на центъра можете да откриете на сайта на "Топлоцентрала".