Медия без
политическа реклама

Ирмена Чичикова ще води журито на "Любовта е лудост"

23 Авг. 2022
Ирмена Чичикова в най-новата си филма роля - в предстоящия  "φ1.618" на Теодор Ушев.
снимка: архив на продукцията
Ирмена Чичикова в най-новата си филма роля - в предстоящия "φ1.618" на Теодор Ушев.

Филмите в конкурсната програма на 30-тото издание на "Любовта е лудост" ще бъдат оценявани от международно жури с председател актрисата Ирмена Чичикова, съобщиха организаторите. Филмовият фестивал започва на 26 август в 18:30 ч. на червената пътека пред Фестивален и конгресен център – Варна. След официалната церемония по откриването, в 19:00 ч. ще бъде показан филма на Валерия Бруни Тедески "Млади завинаги". Това е нейната пета продукция като режисьор и с нея тя отдава почит на елитната школа "Лез Амандиерс", от която освен нея са започнали пътя си и редица известни френски актьори.

Ирмена Чичикова се дипломира в НАТФИЗ през 2008 г. при професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев. С първото си професионално представление "Изкуството да смиташ боклука под килима" на режисьорката Деси Шпатова печели номинации за главна женска роля на наградите "Икар" и "Аскеер". Играе на театралната сцена, има редица роли и в киното, сред които във "Виктория", "Вездесъщият", "Писма от Антарктида", румънския "Не ме докосвай" ("Златна мечка" от Берлинале), "Доза щастие", както и в игралния дебют на Теодор Ушев "φ1.618", чиято премиера предстои наесен. 

В журито е и Петер Шайки – унгарски режисьор, автор на три игрални филма, носител на награда за дебют на Унгарската филмова седмица, участвал на "Любовта е лудост" през 2013 г. с "Нашите жени", за който му е присъдена Специалната награда на журито. Най-новото му заглавие е "Сега е моментът" (2019).

Третият член на журито е латвиецът Михаилс Стародубовс. Той разпространява европейски филми в балтийските държави и се опитва да разшири обхвата на модерното балканско кино в света. Завършил е икономика, политика и философия от Оксфордския университет и бизнес администрация в Лондонското бизнес училище. Конкурсните филми на "Любовта е лудост" ще оценява и Пааво Вестерберг от Финландия – кино и театрален режисьор, сценарист и драматург. За филмите "Замръзналия град" и "Замръзналата земя", на които е сценарист, печели финландската награда "Юси" през 2007 и 2006 г. Дебютът му като режисьор - "Цигуларката" (2018) е селектиран от над 20 международни филмови фестивала и е носител на Голямата награда "Златната Афродита" и наградата на Гилдията на критиците на 27-ото издание на „Любовта е лудост“ през 2019 г. Вестерберг е и щатен драматург на Финландския национален театър. В журито влиза и полският журналист Артур Заборски, който работи на свободна практика за полски, американски, канадски и шведски медии. Отразява големи кинофестивали по цял свят. Преподавател е във Филмовата академия във Варшава.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата