Медия без
политическа реклама

Хлапетата, които искаха да прекосят Америка до 4 юли

Компендиум на героите, приключенците и други безстрашни пътешественици

12 Апр. 2024МАРИЯ ДОНЕВА

Магистрала „Линкълн“, Еймър Тауълс

превод Галина Величкова, издателство „Изток-Запад“

Те са четири момчета – Емет и осемгодишният му брат Били; и още двама юнаци, заедно с които Емет е бил в изправителния дом за непълнолетни – Дъчис и Ули. И четиримата са преживели твърде много и макар да са съвсем млади, всеки от тях вече е с оформен характер. И всеки, според характера си, е намислил какво трябва да направи, за да продължи напред. Емет е изтърпял наказанието си и се връща у дома в Небраска, за да вземе братчето си и да отпътуват колкото може по-далеч, за да започнат нов живот. След като обсъждат бъдещето си, те двамата с Били решават да заминат на запад към Калифорния и да се опитат да намерят майка си. Дъчис и Ули пък са избягали от Салинас и възнамеряват да се отправят на изток, към Ню Йорк. Небраска е точно по средата на магистралата „Линкълн“, която свързва тези две географски точки (в началото на книгата има много полезна карта).

Първата магистрала, която прекосява цяла Америка, очаква младите пътешественици. Емет и Били имат своя небесносин студебейкър, достатъчно пари за пътя и ясна цел, по пътя към която не се предвиждат никакви отклонения. Те и двамата са праволинейни в чувството си за правилно и грешно, в съзнанието за достойнство, което не допуска да оставят дълговете си неплатени. В добавка, Били не се разделя с любимата си книга „Компендиум на героите, приключенците и други безстрашни пътешественици“, в която професор Абакъс Абърнат е събрал историите на герои от приказките, митологията и историята, и за малкия читател това е източник на модели за поведение и примери за храброст и героизъм.

И разбира се, нищо не става така, както са го замислили. Вместо на запад, налага се да поемат на изток… и лавината от приключения, която се изсипва върху тях само за десет дни, е по-фантастична от всичко, описано в компендиума на професора. Пътувания, нападения и заплахи, неочаквани приятелства и гледки, към които малцина са вдигали поглед, преследване от полицията, цирк с елементи на порнография, момчешки банди в гетото, съвпадения и разминавания, конфитюр, наркотици, фокуси, смърт и чудеса.

Образите на героите са описани искрящо и живо, така че ти се иска да ги закриляш – но кой би могъл да опази някого от съдбата? Всяко от момчетата има своите крайности, травми, силни моменти и пропадания, за които да съжалява. Всеки от тях е толкова цялостен и верен на себе си, че би могъл да се затича и като се засили, да изскочи от страниците на романа и да отпраши по пътя.

Един от най-вълнуващите епизоди в романа е, когато Били разказва на чернокожия Юлисис историята на Одисей. В товарния влак, в който пътува без билет все едно вятърът го носи без посока и без надежда, скитникът разбира кой е, вижда как собствената му съдба повтаря историята на древногръцкия хитрец и неволен пътешественик, и започва да вярва, че може би и той ще стигне до своята Итака. Усещането, че сме свързани, че собственият ни път е част от пътя на човечеството, че мнозина преди нас са страдали и са мечтали точно както ние страдаме и мечтаем, създава усещането за ведрина, за увереност, за смисъл – както у прекрасните, незабравими герои, така и у читателя.

Този великолепен роман за пътя и порастването с неговата история, пребогата на непредвидими случки и изненадващи обрати, е много подходящ за екранизиране и е много вероятно това да се осъществи, както неотдавна стана с един друг роман от същия автор – „Един аристократ в Москва“, по който е заснет сериал с участието на Юън Макгрегър и Елизабет Уинстед.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?