Медия без
политическа реклама

Френската академия отличи Теодор Ушев с втори почетен "Сезар"

24 Авг. 2021
СНИМКА: Личен архив

Българският аниматор, който от 20 години живее и работи в Канада, Теодор Ушев получи втори почетен медал от Френската академия за кино "Сезар". Той е отличен за "Физика на тъгата", три години, след като му бе връчено същото отличие за "Сляпата Вайша". 

"Без тържествени церемонии както миналия път за "Вайша", но все така ценен за мен. Програмата "Златни нощи" продължава прожекциите си по света и Франция, с нови дати през септември, и отзивите за филма са повече от впечатляващи (по думите на хората от Академията) Този медал е повече от награда за мен. Той ми дава сили и поощрение да продължавам да правя това, което обичам", написа той в профила си във Фейсбук.

И двата филма са създадени по творби на писателя Георги Господинов. "Сляпата Вайша" донесе на Теодор Ушев номинация "Оскар" за най-добър късометражен филм, а "Физика на тъгата" стигна само до съкратения списък с претенденти, който предшества петте окончателни номинации, но пък заслужи голямата награда на фестивала в Анеси, Франция. 

Междувременно стана ясно, че през септември Тео Ушев отново ще се завърне в родината, за да представи лично колекция от свои експериментални късометражни творби. Ushev Hardcore Experimental е в програмата на 25-ия "София филм фест", и включва 13 творби, създадени между 2006 и 2020 г. Те могат да бъдат видяни в кино „Люмиер“ на 16 септември от 18:30 часа и във филмотечно кино „Одеон“ на 18 септември от 20:30 часа. В есенната програма на фестивала присъстват и неговите хитове "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата".

Отново на 18-и, събота, от 16 часа в Дома на киното киноманите ще могат да се срещнат с Теодор Ушев на традиционната среща "София - град на киното: Интервю с автограф". 

След над 15 късометражни анимационни филма, донесли му повече от 200 награди по цял свят, в момента режисьорът продължава работата върху своя пълнометражен игрален филм – „φ1.618“, фантастична антиутопия по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, в който главните роли изпълняват Деян Донков и Мартина Апостолова.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?