Медия без
политическа реклама

"Анатомия на едно падане" триумфира на наградите "Сезар"

Филмът с пет номинации "Оскар" спечели и 6 от най-престижните френски статуетки

24 Февр. 2024
EПА/БГНЕС
Жустин Трие позира с част от актьорите в "Анатомия на едно падане: Мило Мачадо Гранер, Антоан Рейнарц и Сандра Хюлер.

Семейно-съдебната драма "Анатомия на едно падане" триумфира на 49-ите награди "Сезар", съобщават АФП и "Монд". Отличията, които френската Академия за филмово изкуство връчва от 1976 г., бяха раздадени снощи на церемония в парижката зала "Олимпия" в Париж. 

Продукцията на режисьорката Жустин Трие спечели най-важния приз - най-добър филм. Освен това тя стана едва втората жена в историята на френското кино, отличена със "Сезар" за най-добър режисьор. Досега само Тони Маршал беше печелила тази награда - през 2000 г. за филма си "Салон за красота "Венера". Сандра Хюлер бе удостоена за най-добра актриса, а Суон Арло - за актьор в поддържаща роля. Той не присъства на церемонията и Хюлер прие и неговата статуетка. 

От 11 номинации екипът на "Анатомия на едно падане" си тръгна от зала "Олимпия" с шест награди. Филмът бе награден още за най-добър сценарий (на Трие и съпруга ѝ Артюр Арари) и монтаж. С това продукцията вече има общо 78 награди по целия свят, сред които две "Златен глобус". Възходът на "Анатомия на едно падане" започна през май м.г. в Кан, където Трие стана третата режисьорка в историята на фестивала със "Златна палма".

Арие Уорталтер спечели "Сезар" за най-добър актьор за ролята си в "Процесът Голдман", а Адел Екзаркопулос е най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението си във "Винаги ще виждам лицата ви". "Само ние двамата" на Валери Донзели и Одри Диуан бе удостоен за адаптиран сценарий.

Фантастичният "Животинско царство" на режисьора Тома Кайе, коeто имаше най-много номинации - общо 12, получи пет статуетки "Сезар" на церемонията в зала "Олимпия" - за най-добри визуални ефекти, костюми, оригинална музика и др. Най-добра анимация е "Пиле за Линда", чиято българска премиера ще бъде след дни на "София филм фест".

Кристофър Нолан и актрисата и сценарист Аньес Жауи получиха почетни награди за цялостното си творчество. Британският режисьор получи статуетката си от звездата на френското кино Марион Котияр, която участва в неговите филми "Генезис" и "Черният рицар: Възраждане". Изненадващо обаче фаворитът на сезона "Опенхаймер" не успя да спечели "Сезар" за чуждестранен филм. Наградата бе присъдена на режисьорката от Квебек Моня Шокри за нейната романтична комедия "Просто като Силвен". "Толкова съжалявам, г-н Нолан", каза на английски притеснената Шокри от сцената, докато британецът се усмихваше от първите редове, след което тя продължи с благодарностите на френски. 

 

ОБВИНЕНИЯ

По време на церемонията актрисата Жудит Годреш произнесе реч за сексуалното насилие, разкривайки тъмната страна на френската киноиндустрия. "Ние сме в светлините на прожекторите. В зората на нов ден. Можем да решим, че мъжете, обвинени в изнасилване, не трябва да имат право да командват в киното", заяви тя в словото си.

"Защо да приемаме това изкуство, което така обичаме, което ни обединява, да бъде използвано като прикритие за незаконен трафик на млади жени?", каза още Годреш. "Мисля, че ставаме свидетели на френско движение #MeToo - отне ни малко време и сега преминаваме през него", заяви и лауреатката на вечерта Жустин Трие.

Наскоро Годреш обвини двама френски режисьори - Беноа Жако и Жак Доайон, в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била непълнолетна. Актрисата официално подаде жалба по-рано този месец. Пред "Монд" 77-годишният Жако се оправда, че първото му сексуално взаимоотношение с Годреш е било след 15-ия ѝ рожден ден, което е законната възраст за отношения по взаимно съгласие във Франция. Актрисата обаче твърди, че е била 14-годишна. 

Френската министърка на културата Рашида Дати, една от първите сред публиката, които станаха на крака след речта на Годреш, коментира по-рано тази седмица, че френската филмова индустрия едва сега реагира на "колективната слепота, продължила години" по отношение на сексуалното насилие във френското кино. Пред изданието Le Film Francais тя заяви, че изкуството не е извинение за престъпленията. "Не говорим за изкуство, а за престъпления над деца", каза тя.